Muzeul Luvru își deschide prima filială externă, la Abu Dhabi!

În ultimii ani am tot auzit despre Muzeul Brukenthal spunându-se că e ”al doilea Luvru”. Bineînțeles, e o comparație care onorează muzeul sibian, însă titulatura de ”al doilea Luvru” prinde materialitate într-un alt colț al lumii. Mai exact, la Abu Dhabi, unde arabii sunt gata să inaugureze prima filială externă a celebrului muzeu parizian.

Luvrul din Emirate e primul muzeu universal din lumea arabă și va adăposti peste 600 de opere de artă, printre care picturi de Leonardo da Vinci, Van Gogh, Monet sau Matisse. Majoritatea lucrărilor sunt împrumutate de la muzee din Franța, iar expunerea lor le va permite vizitatorilor să înțeleagă povestea umanității din antichitate până în prezent.

Constucția muzeului proiectat de arhitectul francez Jean Nouvel e în sine o capodoperă de design și inginerie, pentru care arabii au scos din buzunare peste un miliard de euro. Alte 500 de milioane de dolari au plătit francezilor pentru dreptul de a utiliza numele ”Luvru”, iar împrumutul lucrărilor de artă i-a costat nu mai puțin de 750 de milioane de dolari.

Muzeul își deschide porțile din 11 noiembrie și promite o experiență unică!