Chefi de Brașov | Ioan Florescu - Chef Restaurant Belvedere

Este unul dintre cei mai buni Chefi din Brașov. Gătește cu pasiune de aproape 30 de ani și a fost premiat în numeroase competiții culinare naționale și internaționale. Acum pregătește un nou meniu a la carte la Restaurant Belvedere, cu preparate gătite din materie primă 100% românească.

 

Cum s-a născut pasiunea ta pentru bucătărie și de cei ai ales această carieră?

Pasiunea a venit treptat. La început nici nu m-am gândit la bucătărie, dorința mea era să mă fac pădurar. S-a întâmplat ca în anul 1985 să nu se poată intra la silvicultură, așa că am ales liceul economic de la Predeal. Pasiunea a venit după ani de muncă, iată că sunt aproape 30 de ani de bucătărie…

Ce îți place cel mai mult să gătești și pentru cine?

Orice, dar important este ca materia primă să fie proaspătă. Iar dacă preparatul e din zonă, atunci este nemaipomenit. Acasă nu gătesc. Petrec în restaurant în jur de 12 – 14 ore pe zi, așa că nu mai am timp să stau în bucătăria de acasă. Și de sărbători Belvedere este familia mea.

Ce îți plăcea să mănânci în copilărie?

Întotdeauna s-a gătit bine la noi în casă. Nu au lipsit niciodată ciorbele, tata a fost un ciorbar! Chiar și acum mănânc ciorbă de cartofi cu tarhon și os afumat. Păcat însă că acum, dacă te duci la oricare dintre restaurantele din zona Branului de exemplu, găsești marfă de la supermarket. Niciunul nu a reușit sau poate nu vrea să reușească să folosească materia primă locală. Brânza din bulz este de la supermarket. Tocmai de aceea, la Belvedere vom avea în curând o carte mult mai restrânsă, cu preparate românești pregătite din materie primă locală și românească.

Care crezi că sunt plusurile și minusurile bucătăriei românești în comparație cu cele internaționale?

Nu este niciun minus. Dacă eu gătesc coasta de porc suvid, nu înseamnă că preparatul nu e tradițional. De ce trebuie să gătesc eu azi cum găteau bunicii? Nu e mai bună carnea de pe coastă fragedă și gustoasă? Problema noastră este cultura gastronomică. De exemplu, unii preferă cartoful prăjit când acesta poate fi preparat în multe alte feluri.

Ce restaurant recomanzi din Brașov, în afară de Belvedere?

Bistro de l'Arte este un restaurant nemaipomenit. Se gătește cu suflet acolo, mâncarea este extraordinar de gustoasă. Și mai sunt și alte restaurante, dar la Oana (Coantă – Chef Bistro de l'Arte) eu mănânc cu plăcere.

Ce preparat trebuie să încercăm neapărat la La Restaurant Belvedere?

Încercați ce este de sezon și unde s-a folosit materie primă locală, fie că e vânat, fie că e porc sau oaie (folosim berbecuți crescuți în zona Sibiului). Pregătim o carte cu 12 preparate. Prima pagină va fi cu preparate produse din materie primă 100% românească iar cea de-a doua pagină va conține câteva preparate internaționale. Carnea de rață și cea de vită sunt de import. 

Care e secretul din bucătăria ta, pe care ni-l poți dezvălui?

În primul rând trebuie să fie armonie. În bucătăria noastră nu trebuie să strige nimeni, nu o să arunce nimeni cu farfurii, suntem zen. Noi la muncă ne încărcăm cu energie pozitivă. Totul se bazează pe dialog. Suntem ca o mică familie. Cred că acesta este secretul.