Chefi de Brașov | Cătălin Lazăr, Chef Sergiana

Prima pasiune în lista lui e gastronomia! Caută, citeşte şi urmăreşte ce se întâmplă în lume în acest domeniu. E ordonat şi dedicat, testează  şi îşi notează tot ce crede că e important. E acasă şi atunci când e vorba de bucătăria românească, şi atunci când e vorba de cea internaţională. Cătălin Lazăr e bucătar-şef la Restaurantul Sergiana de 11 ani. Bucătăria lui funcţionează ca un motor bine pus la punct. Doar aşa restaurantul este unul emblematic pentru Braşov şi o carte de vizită onorantă pentru Sergiana Grup. iar asta include şi  semnătura lui Cătălin Lazăr.

Cum s-a născut pasiunea ta pentru bucătărie și de cei ai ales această carieră?

Pasiunea pentru bucătărie s-a născut din copilărie, probabil m-a inspirat mama, bunica, dar a fost mai mult dorința mea de a urma această carieră. Apoi am urmat o școală la liceul Economic și mi-a plăcut foarte mult. Îmi place foarte mult ceea ce fac, îmi place totul în bucătărie.

Ce îți place cel mai mult să gătești și pentru cine?

Gătim pentru toată lumea la fel, nu facem diferențe. Cel mai mult îmi place să gătesc rețete complicate, care mă provoacă și îmi dau bătaie de cap.

Ce îți plăcea să mănânci în copilărie și nu se mai gătește acum?

Cel mai mult în copilărie îmi plăcea când gătea mama sau bunica o tocăniță de cocoș de țară, crescut la curte. Nu prea mai găsim azi acea rețetă în bucătăriile de azi pentru că și în acest domeniu se evoluează de la un an la altul.

Care crezi că sunt plusurile și minusurile bucătăriei românești în comparație cu cele internaționale?

Nu știu dacă are plusuri sau minusuri, cert este că cea internațională merge mult pe preparate din carne de rață, de vită, iar cea românească pe carne de porc, pui, curcan. La Sergiana servim și vită Angus,  crescută de Sergiana în România, la ferma Sergiana. Avem în restaurant și două vitrine cu piese de t-bone, antricot cu și fără os de vită Black Angus. 

Ce restaurant recomanzi din Brașov, în afară de Sergiana?

Poate Roata Norocului, Bella Musica. Pe internațional recomand cu căldură Belvedere, la maestrul Ioan Florescu.

Ce preparat trebuie să încercăm neapărat la Sergiana?

Din bucătăria Sergiana aș recomanda pentru clienți mușchiulețul de porc umplut cu brânză de capră și jeleu de coacăze. Este un fusion între bucătăria românească și cea internațională. Este specialitatea casei și recomand acest fel tuturor atunci când vor să mănânce ceva deosebit.

Care e secretul din bucătăria ta, pe care ni-l poți dezvălui?

Majoritatea clienților vin la Sergiana pentru jumările cu ceapă pe care le oferim din partea casei. Acesta este unul dintre secretele noastre. Noi ne păstrăm calitatea. Gustul e important, și aspectul pentru că astfel ne ținem clienții aproape. Dacă nu oferim calitate poate nu se va vedea acum dar se va simți în viitor. Noi ne dăm silința să gătim bine și gustos.