La an nou, probleme vechi

Deja ne apropiem de finalul anului 2017, o perioadă în care majoritatea facem bilanțuri, planificăm vacanțe, stăm cu familia sau pur și simplu ne relaxăm în liniștea căminului nostru. Cu toate acestea, iată că povestea tinde să se repete. Nu știi la ce mă refer? Haide să îți reîmprospătez memoria. Acum aproximativ 30 de ani, în ajunul Crăciunului, avea să aibă loc un eveniment care schimba cursul istoriei, la acea vreme. Mai precis de atât, în anul ’89 România a trecut de la un sistem politic totalitar, comunist, la unul democratic, bazat pe puterea poporului. Cum? Prin sacrificiul suprem al părinților, al bunicilor noștri, care și-au dat viața pentru viitorul nostru, al fiilor și fiicelor unei Românii democratice, corecte. Rezultatul? La început se părea că va fi unul benefic țării, însă, după cum se vede, conducătorii noștri își bat joc de populație.

Astăzi, la trei decenii de la evenimentul respectiv, asistăm cu stupoare la solidaritatea românilor de pretutindeni, oameni care își doresc, ca și mine, demascarea și pedepsirea hoției, lucrului prost făcut, mai pe scurt, a unei anumite categorii de politicieni care fac treabă de mântuială, fură pentru a-și construi palate, vile, practic orice demonstrează superioritatea opulentă pe care o au ei în detrimetul clasei muncitoare. Acești români solidari se strâng în fiecare zi în fața palatelor de justiție din marile orașe, în față sediilor primăriei, prefecturilor și protestează deoarece își doresc un viitor mai bun pentru copiii lor, pentru frații și surorile lor, pentru România tânără.

Tot astăzi, într-o perioadă în care suntem asaltați din stânga și din dreapta de falsul spirit al Crăciunului, care ne îndeamnă la consumerism, te întreb: tu ce faci? Mergi cu mulțimea care își dorește schimbarea, care îndură frigul lui Undrea în fiecare zi, în numele justiției , sau cu cea care ignoră, cu mulțimea care se complace într-o situație din care membrii ei în mod clar au ceva de câștigat, mulțumindu-se să facă shopping de cadouri și să bea cafea în cafenele cu stil?