Țapinarii - acorduri de chitară cu iz de ironie la Daily pub

 Iată că la final de an ajung în orașul de pe malul Dunării și Țapinarii, o formație de muzică, dar și de umor, care reușește să aducă zâmbetul pe buzele fanilor săi ori de câte ori îi revăd pe Cosmin Covei și pe Adrian Tănase pe scenă. Aceștia au făcut o atmosferă minunată, făcându-și ascultătorii să uite parcă de gerul lunii decembrie. Înainte de show, am discutat cu domnul Cosmin Covei.

 

1. Spune-mi te rog cum a început povestea Țapinarii

 
Povestea a început în anul 2001. Exista un film pe care eu l-am realizat pentru facultate. Era o temă, trebuia de fapt să facem portretul contemporanului nostru. Și am ales un pitic care face striptease. Ulterior, după ce am stabilit că filmulețul a ieșit bine m-am gândit să-i pun și o coloană sonoră. Neplăcându-mi nimic din ce găsisem am decis să îl fac eu și l-am rugat pe prietenul Tănase să realizăm o tema muzicală. Atunci a fost făcută piesa "Sunt fericit" și tot de atunci joaca a devenit serioasă. Coloana sonoră de atunci a dus la crearea unei formații care are discuri, albume, concerte, festivaluri și toate cele. Iată că am făcut 16 ani de când ne jucăm.

 

2. De unde provine numele formației?

De la filmul cu același nume pe care profesorul meu l-a realizat în tinerețe. Ne-a plăcut foarte mult cum sună că avea așa, o rezonanță puternică, suna bărbătește, românește. Țapinarii sunt de fapt tăietorii de lemne din zona Borșa.

 

3. Cu ce gânduri părăsiți anul 2017?

Tragem spre 2018. Deși e perioada bilanțurilor, pentru noi e la fel, căci munca noastră e aceeași: să facem piese frumoase pe care să le cântăm în toate locațiile prietene. Asta am făcut de ani de zile și asta vom face și la anul. Gânduri să scoatem în anul 2018 piese și mai bune, care să ajungă la cât mai multă lume și să ne distrăm la concerte.

 

4. Unii artiști consideră că e nevoie de o anumită rutină pentru a compune. Ce părere ai despre asta? Ai o anumită rutină înainte să compui?

Nu, dintr-o știre, dintr-o întâmplare, dintr-o poveste de viață, dintr-o scenă pe care o vezi într-un parc iese ceva pe care poți să îl dezvolți sau nu.  Dacă reușești să îl dezvolți și să îl duci la bun sfârșit înseamnă că a ieșit un cântecel. Dacă nu, rămâne acolo și o folosești la un moment dat. Niciodată nu folosim teme impuse. Chiar și când am realizat o rubrică pentru TV care se numea "Știrile Țapinarii" , de fapt erau cântecele gata, care culmea! se potriveau perfect cu mondenitățile din țară. Piesele precum "Du-te naibii" "Șuturi" le poți dedica foarte frumos pițipoancelor din București și atunci s-a nimerit perfect. N-am creat nimic special pentru ele.

 

5. Având în vedere că Bobi a fost anul acesta la iUmor, să ne așteptăm să îl vedem în sezonul următor pe unul din voi?

Nu, nu cred. M-am gândit foarte mult la asta, Bobi m-a tot bătut la cap să mă duc. Mă joc și eu cu stand-up ul între cântecele. Chiar de curând am avut un show de stand-up împreună cu Bobi și cu Nae, dar mie îmi place foarte mult să mă joc cu stand-up ul între cântece și să îmbin, să fac un spectacol complet. Poantele alea au sens atunci când le spun așa. Mie personal asta îmi place.

 

6. Cum reușiți să vă păstrați integritatea într-o lume care decade din ce în ce mai mult?


Nu ne pasă de succes. Cum să zic, trăim dim asta, dar nu suntem excentrici și atunci funcționează. Dim muzică trăim cu nișa asta așa de bine că nu avem nevoie să facem compromisuri. E adevărat că avem norocul să nu avem niciunul dintre noi rate la vreo bancă și atunci suntem mult mai relaxați și facem ce ne place fără să ne gândim că trebuie sa facem ceva care să placă că să avem profit.

 

7. Să facem un mic exercițiu de imaginație. Dacă ar fi să trăiești altundeva și în orice altă perioadă, unde și când ți-ar plăcea să te afli?

Nu prea mai funcționează pentru că eu am făcut asta de mic. După bac mi-am luat ghiozdanul în spate și mi-am făcut damblaua asta. Acum n-aș mai pleca într-un loc anume, poate doar în vise. Mă duc cu drag în Calabria. Dacă ar fi nu știu, la pensie, desi nu cred că vom ieși la pensie vreodată, o mică vacanță o fac acolo oricând.

 

8. Ce artiști vă influențează stilul muzical?

Pe mine italienii, poeții italieni, care își rosteau creațiile cu ajutorul chitării. Colegul meu e mai mult pe rock, pe metale grele, hard rock, Ozzy Osbourne. Eu sunt pe poeți italieni.

 

9. Consideri că artiștii mai sint formatori de opinie?

Sunt, dar nu pot mișca mase, din păcate.Atât de mult internet diluează mesajul.

 

10. În final, spune-mi un mesaj pentru cititorii Zile și nopți.

Avem noi acum un refren care eu cred ca se potrivește, mai ales că Zile și nopți promovează tot felul de evenimente, și care spune cam așa:" Să dăm noroc folk, hipster, rap și rock."