Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/01/2018
Arhiva Zile si Nopti

Playground (6) | ..and streaming for all

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Playground (6) | ..and streaming for all Share Playground (6) | ..and streaming for all


Se spune că era o vreme când nu exista internet sau telefone mobil. Pare de domeniul SF pentru cei din ziua de azi, dar atunci când apărea un album nou lumea facea chestii care azi par ciudate, nebunesti, absurde, doar ca să-l asculte cât mai repede, însă în acele vremuri părea ceva normal și nimeni nu se mira prea tare. Important era să asculți albumul.

Mă gândeam azi cum am facut eu cunoștință cu primele faze ale serviciului de streaming (sau mai exact phoneing în cazul meu). Era anul 1991 și tocmai apăruse albumul pe care-l așteptam cu toții: “Black Album”- Metallica. Așteptam momentul să-l ascult la fel cum alții așteaptă azi să câștige la 6 din 49. Nu exista ceva mai important pentru mine în acele zile. Problema numărul 1 era că nu exista de vânzare nicăieri și până să pot cumpăra caseta originală puteau trece luni bune, iar problema numărul 2 era că norocoșii care aveau caseta nu o împrumutau aproape sub nicio formă, iar noi toți tânjeam să ascultăm măcar puțin din acel album prin orice mijloc.

Așa că l-am sunat PE TELEFONUL FIX (da, e telefonul ăla pe care nu-l poți lua pe stradă și stă obligatoriu în casă lângă un perete) pe prietenul care avea caseta și l-am rugat cu lacrimi în ochi să îmi pună și mie la telefon prima piesă, eu însă fiind gata pregătit cu un casetofon acasă să înregistrez ce se auzea prin telefon.

Așa am înregistrat Enter Sandman, după care l-am rugat să lase albumul să curgă. Am stat cu receptorul înfipt în casetofon zeci de minute, și chiar la un moment dat pe una din piese se aude pe înregistrarea mea cum se deschide ușa camerei și mama imi zice “Lasă telefonul, Răzvan, că o să plătim la el de o să ne iasă pe ochi”.

De unde să știe că Metallica scosese album și că fără acel album viața nu mai mergea înainte cum trebuie? De unde să știe că nu există telefon mobil, internet sau streaming sau download sau orice alt serviciu tip Spotify/Deezer etc? Păi ea nu avea de unde să știe, și nici noi nu aveam de unde să știm, pentru că era anul 1991, dar un lucru știam sigur: că atunci când ești pasionat de ceva nimic nu te oprește.

Să nu uităm că au existat și vremuri din astea, iar acum la cât de simplu este totul este de datoria noastră să prețuim și să iubim muzica, să cumpărăm cd-uri, viniluri, casete și orice alt format prin care să-i susținem pe cei care ne fac viața frumoasă… Support your music!

by HEFE

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută