Recenzie pe bune | Caru’ cu bere

Hipstereală burgheză

Restaurantul e faimos și, cu siguranță, foarte la modă. Orice director sau șef de departament care se respectă se simte dator să-și ducă aici oaspeții străini, măcar o dată pe vizită, iar aglomerația și dificultatea cu care reușești să faci o rezervare sunt indicatori că locul e căutat.

Asta nu înseamnă, automat, că tot ce se întâmplă aici e la nivelul faimei. Clădirea e veche și e catalogată monument de arhitectură (chiar dacă cea mai recentă renovare e semi-kitschoasă și superficială), zumzăiala ar putea să te ducă cu gândul la o berărie germană veche.

De altfel, planurile inițiale ale arhitectului polonez Zigfrid Kofczinsky (trecut și pe la Peleș) prevedeau că aici va funcționa, conform dorinței proprietarilor, frații Mircea, o berărie austriacă.

Revenind la mâncare, restaurantul pare să ia ochii celor care-i trec pragul, dar mâncarea este în general doar decentă spre bună, cu foarte mici excepții. În niciun caz un soi de templu al felurilor tradiționale românești, așa cum este prezentat uneori.

De-a lungul anilor, am încercat foarte multe preparate, dar doar două dintre ele au rămas ca și reper al locului. Sunt și singurele pe care le comand, în ultima vreme – ciorba de burtă și varza călită cu cârnați afumați.

Ciorba e foarte OK dintotdeauna, foarte echilibrată, chiar dacă trebuie să comanzi separat mujdei și smântână (și să plătești pâinea, o aberație!). Și oțet, fiindcă pe masă găsiți doar oțet balsamic (!!).

Varza călită e de departe cea mai bună din București, fiind printre puținele care chiar respectă noțiunea de varză călită.

Caru’ cu bere se află chiar în Centrul Vechi, pe strada Stavropoleos la numărul 5.

De bifat dacă aveți invitați fără gusturi foarte rafinate la mâncare și ușor impresionabili de decor și aglomerație. Neapărat cu rezervare cu minim 24 ore înainte.