Chestionar de #Brașov cu Mihail Vakulovski

Mihail Vakulovski, scriitor, traducător din literatura rusă, fondatorul şi realizatorul revistei Tiuk! (www.tiuk.reea.net) şi al CenaKLUb-ului Tiuk.

 

Ce îți place cel mai mult la Brașov?

Că are munte-n oraş și că de oriunde te-ai uita – vezi munţi. Că-i în centrul ţării şi că oamenii sînt, în general, faini.

Recomandă 3 locuri pe care turiștii să le viziteze.

Spurcata, gara şi aeroportul. Dar dacă serios – Piaţa Sfatului şi toate muzeele şi librăriile de acolo, Biserica Neagră şi Rockstadt. Iar dacă e iarnă şi schiază – şi Poiana Braşov.

Unde bei cea mai bună cafea?

Acasă şi la serviciu.

Unde mănânci cel mai bine și de ce?

Tot acasă, pentru că ne facem exact ce vrem, cum vrem și ne costă mult mai puțin. În “oraș”, cel mai des ne oprim la cabana Postăvarul, în pauza de schi. Pe vremuri ne plăcea la Butoiul Sasului, unde-am chefuit şi după cununie. Dacă mă întreabă turiştii de vreun restaurant, de obicei le recomand Sergiana.

La ce festival ai vrea să mergi anul acesta în Brașov?

Rockstadt Extreme Fest, Festivalul de Dramaturgie Contemporană, Rockstadt Indoor Festival, Tribute Festival.

Care este locul preferat outdoor din Brașov?

La Rockstadt Extreme Fest, care e la Rîșnov, tot Brașov, fest făcut de brașoveni pentru rockerii din toată lumea. Chiar în oraş – pe Tîmpa (dar să urcaţi pe jos!) şi la Bastionul Ţesătorilor, mai ales dacă e şi vreun concert.

De ce e fain să locuiești în Brașov?

Fiindcă din orice punct al oraşului ajungi oriunde în destul de scurt timp, ai unde să faci sport sau să te plimbi, în aceeaşi zi poţi să şi munceşti, şi să urci pe Tîmpa sau să te duci la schi în Poiana Braşov, aerul e curat datorită munţilor din jur, oamenii sînt echilibraţi, poţi fi şi-n centrul mulţimii, şi-n singurătate, fără a fi deranjat nici măcar de urşii gunoieri, mai sensibili şi mai prieteni ai omului chiar şi decît cîinii.

Ce nu îți place la Brașov?

Puține variante de locuri de muncă, prea puține evenimente culturale, mă enervează că nu avem nici aeroport, nici ieşire la mare.

Cum este să lucrezi în centru, într-o zonă atât de frumoasă și vizitată?

Pentru mine e destul de OK, pentru că muncesc într-un loc plin de cărţi şi ajung repede, pe jos sau cu bicicleta. Doar trec dealul, pe Dobrogeanu Gherea.

Noi te citim pe tine. Tu ce citești?

Citesc tot timpul și de toate, cel mai tare îmi place beletristica, mai întîi poezia, apoi proza și teatrul, dar citesc aproape tot timpul – de la inscripțiile de pe garduri & scrijeliturile din WC-urile publice la filozofie. Citesc cam tot ce scriu scriitorii noştri care contează, dar şi debuturile + cît mai mult din ce se traduce (şi se traduce mult, bine şi foarte repede, de multe ori) şi încerc să fiu la curent şi cu ce publică scriitorii ruşii, din care am tradus vreo 15 cărţi. Lectură plăcută și utilă! Zile şi nopţi faine!