Recomandare de teatru | „Dureri fantomă”, regia Bogdan Budeș

Luminile din sală se sting, iar pe scenă se vede doar aburul care se ridică dintr-un ibric. 

Versurile muzicii rusești te poartă prin timp și spațiu și te lasă chiar acolo, în lumea în care pereții sunt peticiți cu ziare, podeaua cu cartoane, frigul mușcă, mizeria e la ea acasă și alcoolul e pensula care pictează totul în nuanțe mai prietenoase.

Decorul e sărăcăcios, minimalist, reprezentativ pentru povestea care urmează să fie spusă. Personajele - două la început, trei în total - sunt parcă desprinse din dureroasa realitate dostoievskiană, demonstrând că necazurile nu apar niciodată atunci când te-ai aștepta și că nenorocirea te ia mereu prin surprindere.

Iar cum îi faci față nu va semăna niciodată cu modul în care se comportă cel de lângă tine. Remarcăm ceea ce știm din Anna Karenina, anume că fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei. În depoul în care Dima și Gleb stau de vorbă și se îmbată zdravăn, ca personajele din Moscova-Petușki, văduva unui fost coleg își face apariția și tulbură calmul oricum zbuciumat al unei seri cu povești în care umorul și tragicul, sacrul și profanul se îmbină cum numai popoarele fostei URSS știu să îndure și să înțeleagă.

La noi, „Dureri fantomă” este regizată de Bogdan Budeș și tradusă de Mariana Palii.

Vasili Sigarev, cel care a scris piesa, este un tânăr dramaturg contemporan rus, iar multe dintre lucrările lui au fost sau sunt încă puse în scenă în România, la diverse teatre din București.

 

Anca Zaharia, 

redactor-șef Zile și Nopți Brașov