Chefi de Brașov | Florea Cornel, Chef Restaurantul Diamant

Florea Cornel lucrează ca bucătar profesionist de 5 ani, deși pasiunea a avut-o dintotdeauna și meseria s-a trasmis din familie, fiind deja o tradiție. A pornit de jos și a avansat treptat, a lucrat în UK, Grecia și în mai multe bucătării din Brașov.

Cum s-a născut pasiunea ta pentru bucătărie și de cei ai ales această carieră?

Unchiul e bucătar, mama la fel; bunicul a fost bucătar mult timp prin Rusia. De la bunicul a plecat totul, el ne-a condus pe toți pe acest drum.

Care e primul fel de mâncare pe care l-ai făcut singur, în copilărie sau adolescență?

Club sandwich. Am lucrat într-un pub și bucătarul tot insista să fac și eu ceva cap-coadă. Încet-încet m-a convins, am învățat și apoi a plecat el și eu i-am luat locul, am învățat să fac tot mai multe.

Ce îți place cel mai mult să gătești și pentru cine?

Îmi place să gătesc pentru toată lumea, pentru oricine, din acest motiv lucrez ca bucătar. Gătesc la evenimente, gătesc și acasă, avem o fetiță de 3 ani pe care o ajutăm să deprindă arta bucătăriei. Știe deja cum să facă o compoziție pentru clătite, de exemplu, și gătim împreună, cu același drag acasă ca aici, la restaurant.

Care crezi că sunt tendințele de consum acum, se consumă mai mult tradițional sau internațional?

Mulți bucătari au fost plecați, iar acum au deschis restaurante, când s-au întors după ce au văzut și altceva. Conceptul fine dining câștigă teren, chiar dacă bucătăria românească este diferită. Bucătarii întorși în țară reinterpretează și ce e românesc, ceea ce e foarte bine, pentru că acești chefi sunt foarte bine pregătiți, conduc bucătăriile în mod excepțional.

Ce restaurant recomanzi din Brașov, în afară de cel unde gătești și de ce?

La Prato și la Festival 39 mi-a plăcut mult ce am încercat. Și recomand Ceasu’ Rău și Casa Tudor pentru preparatele tradițioanle.

Ce preparat trebuie să încercăm neapărat la restaurantul Diamant?

Mușchiul de vită cu sos de piper, somon cu ratatouille și sos olandez. Și niște coaste de porc, pe care noi le facem altfel – un pic mai micuțe decât în alte locuri, dar cu mai multă carne, făcute lent, la cuptor, o porție de 600 de grame, cu cartofi, murături și sosuri.