Interviu cu Vlad Căpușan

Între 4 și 6 mai, publicul din Cluj este așteptat la TEDxEroilor, eveniment care ajunge acum la a 9-a ediție. E printre cele mai complexe evenimente marca TEDx de la noi din țară și va dedica o zi și jumătate unei conferințe axate pe ideea de inovație. Mai mult, TEDXEroilor pregătește publicului și o zi extra în care să poată participa la o mulțime de activități interactive și ateliere. Tema acestei ediții este simplă: Mind the gap și va aduce în vizorul nostru poveștile unor speakeri naționali și internaționali, povești care, fără îndoială, au un impact considerabil în comunitatea locală sau globală.

Pe lista speakerilor se află și Vlad Căpușan, un om cu vise care se pot realiza doar la înălțime. E mult prea simplist să-l numești doar alpinist. O discuție cu Vlad te face să realizezi cât de mult se dedică, trup și suflet, acestei activități care a devenit pasiune. A cunoscut secretele munților pentru prima dată la 13 ani în Cheile Turzii, deși a mai cochetat cu el și mai devreme, datorită părinților. De acolo pornește o poveste de viață extrem de frumoasă și plină de aventuri, până în Himalaya care poate motiva pe oricine. Vlad e un om care știe ce înseamnă să-ți dobori limitele bazându-te doar pe forțele tale proprii. Se deconectează, se ambiționează și merge mai departe spre rezultatul pe care și-l dorește. Ne-a spus că de multe ori simte cum inima vrea, parcă, să-i iasă din piept, dar că secretul e să iei controlul asupra fricii și să mergi mai departe.

E interesant să stai de vorbă cu el și dacă nu știi ce implică alpinismul. Vlad și-a dezvoltat, practic, o întreagă mantră pe care o putem aplica în viața noastră zilnică. Ne-a povestit despre limite, frici, lecții de viață și planuri de viitor. Vă sfătuim să nu-i ratați povestea la TEDxEroilor dar, până atunci, vă lăsăm cu gândurile ce ni le-a transmis.

1. De ce această activitate?
Alpinismul e o artă pentru mine, e culoare, frică, dramă și glorie. E acea luptă cu mine însumi, în care cu fiecare expediție mă simt mai puternic. E activitatea în care te descoperi cu adevărat și înțelegi că esența vieții stă în lucrurile mărunte dar greu accesibile.

2. Cum arată procesul de pregătire?
Antrenamentul depinde foarte mult de obiectivul pe care îl avem. Fiecare expediție necesită o pregătire specifică și o alimentație corespunzătoare. Programul de antrenament începe în general cu 5-6 luni înaintea fiecărui proiect. Din punctul meu de vedere antrenamentul fizic contează doar 20% în ascensiunea unui vârf, restul de 80% e forță psihică pe care o poți antrena doar prin experiențe la înălțime.

3. Ce îți trece prin cap atunci când urci pe un munte?
Adrenalină, frică și extaz. Cu cât obiectivul e mai dificil cu atât presiune e mai mare, frica și adrenalina intensifică tensiunea asupra organismului iar pulsul crește. În aceste condiții secretul e focusarea și concentrarea permanentă asupra obiectivului. Deseori îmi simt inima care parcă vrea să iasă afară din piept. E fantastic sentimentul în care știu că îmi pot controla frica iar astfel îmi pot depăși limitele, în acele momente simt că am controlul absolut asupra organismului și a minții.


4. Cum a început totul? A fost ca un hobby, sau mereu ai știut că vrei să „dobori” recorduri?
Totul a început de la curiozitatea de a mă aventura în necunoscut. Această dorință de a explora m-a urmărit până în prezent. Nu mă pot gândi la recorduri, pentru că alpinismul nu e un sport de stadion, când ajungi pe un vârf nu cucerești nimic și nu obții nici o medalie, e vorba de acea luptă cu tine însuți, de atingerea vârfului interior. Aceasta e adevărata provocare.

5. Ce lecții ai învățat din alpinism, eventual pe care le-ai putut aplica în viața de zi cu zi?
Pe munte mi-am dat seama de cât suntem de mici și de neînsemnați pe această planetă uriașă. În societatea contemporană oamenii au deseori impresia că sunt nemuritori, dar timpul trece prin noi mai repede decât ne imaginăm. Personal, am învățat să fructific fiecare secundă pe care o am, să iubesc, să dăruiesc .. să trăiesc cu adevărat!

6. În alpinism, ca în orice sport, apare problema limitelor, acele piedici care te pot opri să ajungi acolo unde îți dorești. Cumva, și la TedExEroilor Mind the Gap, tot pe această temă se vor axa discursurile, probabil și al tău. Cum faci să treci peste ele, sau eventual să nu le lași să te țină departe de unde vrei să ajungi?
Cred că fiecare om are o frică cu care se confruntă. Frica de a conduce, frica de înălțime sau frica de a vorbi în public - sunt doar câteva dintre limitele pe care oamenii le au. Aceste frici ne limitează viața de zi cu zi. Secretul stă în confruntarea directă cu ele. Nu e un lucru ușor, însă doar așa putem să ne depășim limitele, învingându-ne frica.

7. Cât de important este să și greșești sau să nu ajungi acolo unde ai vrut inițial?
Eșecul face parte din drumul spre succes. Admir oamenii care au încercat și au eșuat, pentru că știu că acest eșec i-a pregătit mai bine pentru ziua în care vor reuși. Cred că eșecul e esențial pentru o dezvoltare personală sănătoasă. Eșecul e acel punct în care cazi, te ridici și mergi mai departe cu o lecție învățată.

8. La ce ne mai putem aștepta pe viitor de la Vlad Căpușan?
Cu fiecare vârf atins, încerc să îmi ridic așteptările personale. Cred că alpinismul tehnic reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente ale explorări moderne. În acest context știu că sunt încă multe vârfuri neatinse și zone nedescoperite pe planeta noastră. Mă atrage necunoscutul iar în următorii ani îmi doresc să ajung în cât mai multe astfel de locuri.