Salut București | Oregonul din Control

Se întâmpla prin 1970, când în Eugene, Oregon, s-a semnat actul de naștere a grupului (cu numele inițial Thyme – Music of Another Present Era) Oregon, nașii fiind chitaristul Ralph Towner, oboistul Paul McCandless, basistul Glen Moore și percuționistul Collin Wallcott.

Primul lor album, Our First Record, fusese programat la Increase Records, dar casa de discuri a intrat în faliment, astfel că albumul a fost editat în cele din urmă la Vanguard, dar abia în 1980. Astfel, al doilea album al grupului (Music of Another Present Era, Vanguard - 1972) a fost, de fapt, debutul discografic Oregon.

Amprenta sonoră a grupului era o fuziune foarte specială între sonorități occidentale și orientale, un melanj de muzică clasică, jazz, folk și world music, stil denumit ulterior, foarte inspirat, chamber jazz.

După 9 albume cu Vanguard, Oregon trece pe la Elektra pentru alte trei discuri, pentru a poposi, în 1983, la celebra casă Muncheneză ECM, a cărei filozofie soboră se potrivea perfect cu muzica Oregon.

Cele trei titluri editate la ECM sunt considerate și acum printre cele mai valoaroase ale lor, chiar dacă ultimul dintre ele, Ecotopia, a însemnat o regrupare cu Trilok Gurtu la percuție, după moartea lui Wallcott, în 1984, într-un accident de mașină.

Cel mai recent album, Lantern (CAM Jazz, 2017), a fost înregistrat în formula Towner – McCandless – Paolino Dalla Porta (bas) – Mark Walker (tobe, percuție), adică exact formula în care, la 48 de ani și 30 de albume de la înființare, grupul american Oregon poposește luni, 12 martie, în Clubul Control din București, pentru un concert din seria Jazz Nouveau. Sau din seria „de neratat!”.