Viforul – Noua premieră de la TNB

La Teatrului Național “I.L. Caragiale” a avut loc în luna martie premiera spectacolului „Viforul, o dramă istorică de Barbu Ștefănescu Delavrancea.

Una dintre cele mai sângeroase pagini din istoria Moldovei este privită de Delavrancea în cheie shakespeariană, drama „Viforul” concentrându-se pe jocurile de culise, pe motivații ascunse, preponderent de natură personală, cu răsturnări de situație spectaculoase. În „Viforul”, regizorul Alexandru Dabija contestă discursul istoric și încărcătura sa mitologică și face o altfel de cronică a vremurilor: despre jocurile de putere, slăbiciunea și nesiguranța statului, despre cum binele și răul ajung să se uzurpe reciproc.

Spectacolul e o provocare directă de a privi istoria cu luciditate, dincolo de înfățișarea dramei nevroticului Ștefăniță Vodă ‒ imaginea unui prezent deplorabil în raport cu trecutul aureolat ‒ și a blestematei sale domnii. Așezat de partea unui raisonneur discret, subtil ironic, regizorul observă imperfecțiunile care au măcinat mentalitățile și societățile în căutarea identității. În rolul unuia dintre cei mai tineri și mai controversați domnitori ai Țărilor române, regizorul l-a văzut pe Marius Manole, care a preluat sarcina ca pe o călătorie inedită (el fiind cunoscut publicului datorită personajelor sensibile și luminoase pe care le-a întruchipat până acum).

Cu un aer viu și dezinhibat, detașat de montările tradiționale tipice, noul spectacol esențializează drama, iar decorul, redus la câteva elemente scenografice, lasă un spațiu generos de desfășurare personajelor și jocului actoricesc. În Anul Centenar, când se împlinesc și o sută de ani de la moartea scriitorului Barbu Ștefănescu Delavrancea, Teatrul Național din București propune o nouă abordare a piesei, „Viforul” văzând luminile rampei în urmă cu 108 ani pe scena primei rezidențe a Teatrului Naționalului bucureștean.

Următoarele reprezentații: 13 și 24 martie, ora 19, Sala Atelier.

„Viforul” - de Barbu Ștefănescu Delavrancea

Regie, scenografie și video: Alexandru Dabija

Dramaturg: Mașa Dinescu

Coregrafie: Florin Fieroiu

Regizor secund: Patricia Katona

Asistent regie: Teodora Petre

Asistent scenografie: Ioana Iliescu

Regia tehnică: Marcel Bălănescu 

Distribuție: Marius Manole, Afrodita Androne, Rodica Ionescu, Dorin Andone, Marius Rizea, Emilian Mârnea, Eduard Adam, Ionuț Toader, Ana Ciontea, Ilona Brezoianu, Alexandra Sălceanu, Dragoș Ionescu, Alexandru Voicu, Mihai Calotă, George Piștereanu, Mihai Munteniță