One World Romania la ediția a 11-a

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania va avea loc  – de această dată pe parcursul a 10 zile, în perioada 16- 25 martie.

Este anul multor aniversări istorice – 100 de ani de la Marea Unire a României și 170 de ani de la Revoluția din 1848, așa că One World Romania 11 prezintă în 2018 lumea și realitatea din jurul nostru dintr-o perspectivă istorică. În primul rând, ca să înțelegem mai bine cum ne este influențat prezentul, privim asupra trecutului.

Ca în fiecare an, și filmele celei de-a 11-a ediții sunt împărțite în mai multe secțiuni, pe diverse teme, care vor beneficia atât de proiecții urmate de dezbateri cu realizatorii și cu invitații speciali, cât și de evenimente conexe bazate pe formate diferite. Focusurile ediției sunt dedicate unor domenii și subiecte care au provocat recent dezbateri ample la nivelul societății, precum adaptarea educației rigorilor secolului al XXI-lea, reformele politice, revirimentul rasismului, supremației albe și iliberalismului în întreaga Europă, reformularea politicilor care acordă drepturi egale persoanelor LGBTQ sau tratamentul acordat refugiaților de statele europene. Documentarele și programele One World Romania își propun să arate realitatea de pretutindeni și să stârnească discuții care să crească implicarea societății civile în modelarea viitorului nostru. Programul este coordonat de Andrei Rus, care se alătură echipei One World Romania, în calitate de co-director al festivalului.

One World Romania 11 va cuprinde peste 70 de documentare, adică 180 de proiecții în 8 locații partenere și peste 70 de invitați. Evenimentul de deschidere va avea loc vineri, 16 martie, de la ora 19:30, la CinemaPRO și îl va avea ca invitat special pe Kazuo Hara, cel mai mare cineast documentarist japonez, urmând să fie proiectat și filmul „Petrecerea”(2017), în prezența regizoarei Alexandra Wesolowski, proiecție urmată de un Q&A. La acest eveniment intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. De pe 17 martie se dă startul proiecțiilor din festival, precum și al evenimentelor conexe. Dintre acestea din urmă fac parte, printrea altele: concertul Adei Milea (MNAC, 17 martie, ora 22:30), concertul VAMA (Control Club, 18 martie, ora 22:00) și spectacolul de teatru „Friday” (ARCUB, 25 martie, ora 20:30). Programul complet poate fi consultat pe site-ul oneworld.ro.

 

Locațiile în care se va desfășura One World Romania 11 sunt:

CinemaPRO

Cinemateca Eforie

Cinemateca Union

Cinema Elvire Popesco

Cinema Muzeul Țăranului

ARCUB

Rezidența BRD Scena 9

Muzeul Național de Artă Contemporană