Salată colorată cu quinoa şi halloumi prăjită

Halloumi este o brânză semi-dură, comparabilă cu o brânză telemea mai uscată, originară din Cipru.

Este foarte răspândită în Grecia, Turcia, Israel şi acum şi la noi. Caracteristica specială acestei brânze cipriote este punctul de topire foarte ridicat, care permite prăjirea ei pe grătar.

Am testat-o alături de o salată săţioasă cu quinoa şi multe legume proaspete, iar rezultatul a fost extrem de delicios!

Halloumi este intr-adevăr o alternativă gustoasă la telemeaua autohtonă, iar în combinaţie cu o salată colorată reprezintă un prânz sau o cină ideală!

INGREDIENTE:
• 100 gr quinoa
• 5-6 felii halloumi
• 3 roşii mari
• 1 ardei kapia
• 1 ardei gras, galben sau verde
• 3 castraveţi medii
• 1 ceapă roşie medie
• 1 zucchini
• seminţe de susan
• măsline (verzi, negre, naturale, kalamata)
• pătrunjel verde
• sare, piper, fulgi de chili
• ardei iute, opţional
• ulei de măsline

MOD DE PREPARARE:

Începem prin a clăti/spăla quinoa sub un jet de apă rece, după care o punem la fiert in apă cu sare. Până fierbe quinoa spălăm şi tocăm legumele. Noi am ales cuburi mici, dar dacă vă plac salatele ceva mai rustice, puteţi să lăsaţi bucăţile mai mari.

Feliem zucchiniul în lung sau rondele, iar feliile le prăjim în foarte puţin ulei de măsline pe grill sau în tigaie. Între timp a fiert şi quinoa, o scurgem de apă şi o lăsăm să se răcească puţin.

Tăiem brânză halloumi în felii de aprox. 1 – 1,5 cm grosime şi le prăjim pe grill sau in tigaie. Tocăm pătrunjelul verde şi amestecăm toate legumele intr-un bol.

Adăugăm quinoa, măslinele, uleiul de măsline, seminţele de susan, sare şi piper după gust, iar cei aventuroşi pot ondimenta salata cu fulgi de chili sau rondele de ardei iute proaspăt.

Servim salata în farfurii adânci sau boluri cu 2-3 felii de brânză halloumi prăjită.

Vă dorim poftă bună!