Interviu cu Horațiu Morar de la Runners Club

Horațiu Morar e un om dedicat sportului, în special alergării. Cum altfel să descrii un om care a înființat asociația care pune în scenă cam 14 evenimente sportive anual, promovând activitatea fizică și stilul de viață sănătos în comunitate
Organizația la care facem referire este Runners Club, una din cele mai vizibile grupuri din oraș, cel puțin pe zona de evenimente sportive. Făget Winter Tour, Crosul Divelor sau Crosul de Noapte - astea sunt doar câteva din evenimentele organizate în Cluj, căci trebuie să știți că activitatea lor nu se rezumă doar la orașul nostru.
Dar urmează imediat Wizz Air Cluj-Napoca Marathon pe 15 aprilie (sau Maratonul Internațional, cum era numit în trecut), o competiție „pe șosea” care va strânge o mulțime de alergători din toată lumea în Cluj. Am fost curioși să știm mai multe despre el, despre activitatea Runners Club și planuri de viitor.

 

1. Runners Club este un cunoscut organizator de evenimente sportive din Transilvania, de departe. Cum a început povestea clubului?

Uniți de o pasiune comună pentru sport și mișcare în aer liber, la începutul anului 2010 am fondat asociația C.S. Runners Club împreună cu un grup de alergători din Cluj-Napoca. Scopul nostru a fost de la început acela de a promova alergarea ca sport de masă, la nivel local.
Între timp însă, am ajuns să organizăm evenimente la nivel regional. Ne place să spunem că suntem un campion regional al alergării, deoarece doar în Transilvania am organizat anul trecut 14 evenimente. Anual, adunăm peste 20.000 de alergători la concursurile Runners Club.

2. Ce vă propuneți prin evenimentele pe care le organizați?

Scopul Runners Club este să inspire și să ajute membrii comunităților în care activează. Facem acest lucru prin antrenamente periodice și prin concursurile de alergare care deseori reprezintă o motivație pentru alergătorii începători. Participarea la concursurile Runners Club este un obiectiv care ajută mulți alergători să mențină o rutină de antrenament. Concursurile sunt motive pentru a ieși la alergare până în momentul în care alergarea devine parte integrantă dintr-un stil de viață sportiv.

Bineînțeles, ne bucurăm că dincolo de a fi o motivație pentru antrenament, concursurile Runners Club sunt ocazii în care comunitatea alergătorilor urbani sau montani se întâlnește și socializează.

3. Știm că anual vorbim de cam 14 evenimente marca Runners Club, două din ele fiind organizate în afara Transilvaniaei. Mereu ați văzut o întindere așa mare a activității RC?

Nu. Am pornit de la nivel local cu intenția de a da înapoi comunitatii pasiunea pe care am avut-o întotdeauna pentru alergare. Deoarece atât participanții cât și partenerii au fost foarte mulțumiți de calitatea organizării, am fost solicitați să ne implicăm în viața sportivă și a altor orașe. Astfel, în 2017 am organizat prima ediție Semimaraton Zalău TenarisSilcotub iar de 5 ani, prin conceptul Crosul Companiilor am ajuns în alte 4 orașe din țară în afară de Cluj-Napoca București, Iași, Oradea, Târgu-Mureș.

4. Cine poate participa la evenimentele voastre?

Oricine poate concura la evenimentele Runners Club – de la copii la pensionari. Sunt concursuri dedicate tuturor. Ne sunt dragi îndeosebi cursele pentru familii, unde copii și părinți concurează împreună. Ne dorim să creăm o legătura mai strânsă, prin sport, între copii și părinți.

5. Wizz Air Cluj-Napoca Marathon este programat pentru 15 aprilie și avem destul de multe curiozități legate de el, dar mai întâi am vrea să știm care e relația dintre comunitatea clujeană și sportul, în special alergatul?

În ultimii 8 ani am creat o comunitate de alergare în Cluj-Napoca. Concursurile Runners Club comunică un stil de viață activ și educă despre beneficiile pe care un astfel de eveniment le aduce comunității locale. Este mult de muncă în acest sens, dar credem că deja maratonul internațional a devenit un brand al orașului și a pus Cluj-Napoca pe harta Europeana evenimentelor sportive de amploare.

În acest sens, pentru a 8-a ediție a Wizz Air Cluj-Napoca Marathon am ales să derulăm Campania GROW YOUR WINGS care aduce în ochii publicului poveștile extraordinare ale colegilor noștri de club și de alergare. Comunitatea a reacționat uimitor de bine și ne face plăcere să descoperim acest angajament al alergătorilor.

6. Maratonul, așa cum îl vedem noi, se împarte în două componente pe de o parte eveniment sportiv ce promovează sănătatea și sportul, pe de alta un mod ingenios de promovare efectivă a Clujului, dat fiind numărul mare de participanți străini și traseul care parcurge punctele cheie ale orașului. Totuși, nu putem să nu fim curioși în legătură cu dificultățile care se ivesc atunci când organizezi un „maraton pe șosea”. Care sunt acelea?

Un eveniment urban trebuie să pună în valoare obiectivele turistice cu care se mândrește orașul. Trasee de alergare există peste tot în lume, dar turiștii vin să viziteze Cluj-Napoca. Acest lucru implică o dificultate în organizare deoarece străzile trebuie închise pentru a putea permite alergătorilor să viziteze în alergare aceste obiective și pentru a pentru a le putea oferi un minim de calitate a traseului. Până în 2016 inclusiv, aveam un circuit de alergare de 10 km puțin apreciat – pentru un maratonist era neplăcut să parcurgă de 4 ori același traseu. Am avut nenumărate plângeri în acest sens. Din 2017 avem un traseu de 21 de km, omologat de AIMS ( Association of International Marathons and Distance Races). Anul acesta vor lua startul la cele 6 curse, peste 8000 de concurenți din 32 de țări și ne bucurăm că le putem oferi un circuit de alergare mai interesant.

7. Cluj-Napoca a primit titlul de Oraș European al Sportului în 2018 și suntem curioși să știm dacă asta va influența în vreun fel maratonul din acest an. Să ne așteptăm la ceva surprize?

Titlul de Oraș European al Sportului aparține orașului și a fost primit tocmai pentru a recunoaște și a încuraja implicarea comunității, inclusiv a autorităților locale în promovarea sportului. Wizz Air Cluj-Napoca Marathon este un eveniment din cadrul proiectului. Ne putem aștepta ca în acest an să fie lansate eveniment sportive noi. Cluj-Napoca este un oraș care în ultimii ani a arătat că apreciează sportul iar obținerea acestui titlu este o ocazie prin care putem pune în valoare și dezvolta și mai mult latura sportivă a orașului nostru.


8. E clar că promovarea unui stil de viață sănătos și sportul e prioritară pentru instituțiile europene, iar RC cu siguranță că aduce o contribuție importantă la nivel local. Totuși, ce-ar mai fi de făcut pentru a disemina și mai bine aceste idei?

Ar trebui să se lucreze local și mai mult la infrastructură. Un exemplu bun în acest sens este parcul din Gheorgheni. Sperăm să se finalizeze în viitorul apropiat mai multe proiecte ale Primăriei, inclusiv parcul din Mănăștur. Oamenii au nevoie de spații în care să se miște.

9. Ce ne mai pregătește RC pe viitor?
În viitor ne-am bucura să putem menține ritmul din ultimii ani. Facem o muncă enormă pentru a putea susține comunitatea – aici enumăr doar câteva aspecte, cum ar fi logistica sau resursele pentru finanțare și organizare de concursuri și evenimente educative. Sperăm ca alături de sponsori, prezenți și viitori să ne putem continua munca și chiar să o dezvoltăm. De asemenea, ne dorim să organizăm mai multe proiecte pentru copii și tineri – ei sunt viitorul unei comunități locale active și sănătoase. În cadrul European City of Sport am făcut câteva propuneri de proiect, axate pe sportul de masa, pe care sperăm să le putem implementa.