Rețeta Săptămânii: Pască cu smântână

Cu siguranță nu vei rezista tentației de a mai lua măcar o felie din această pască cu smântână și aluat de pandișpan. De asemenea, dacă ți-a mai rămas aluat de la cozonaci, poți înlocui aluatul de pandișpan cu cel de cozonac.

De ce ai nevoie pentru pasca cu smâtână:

Pentru aluat:

2 ouă

2 linguri făină  

2 linguri ulei

2 linguri zahăr

1 plic zahăr vanilat

1 un praf de sare

Pentru umplutură: 

1 kg smântână

5 gălbenușuri

3 albușuri

2-3 linguri făină

200 g zahăr

1 plic zahăr vanilat

1 praf de sare

Cum se prepară pasca cu smântână:

Pentru aluat, separi albușurile de gălbenușuri și bați albușurile spumă tare cu un praf de sare. Freci gălbenușurile cu zahărul tos și cel vanilat și torni în fir subțire uleiul. Când capătă o consistență cremoasă, încorporezi treptat albușurile și adaugi făina, apoi omogenizezi. Cu câteva ore înainte să prepari pasca, pui smântâna într-un prosop curat, pe care-l așezi pe un vas cu mălai. Din când în când amesteci în smântână pentru a se absorbi tot zerul în mălai. Freci smântâna cu gălbenușurile, făina, zahărul tos și cel vanilat. Adaugi albușurile bătute spumă cu un praf de sare și omogenizezi.

Pui aluatul într-o formă rotundă tapetată și-l dai la cuptor 15 minute, scoți tava, torni umplutura și nivelezi. Dai din nou pasca la cuptor până când se rumenește. O lași să se răcească în tavă.