Chefi de Brașov | Marin Mihaela și Renciu Florin, Chefi Astra

Marin Lăcrămioara Mihaela este Chef la Foișorul Astra și este bucătar din 1996 și simte că gătitul o caracterizează, fie că este vorba de preparatele făcute pentru acasă, fie de cele gătite pentru clienți.


Renciu Florin este Chef la Restaurantul Astra și este bucătar de 14 ani; a început în Poiană, ca ajutor de bucătar, are în familie bucătari și s-a transmis pasiunea și la el. Amândoi consideră că, dacă îți place cu adevărat ceea ce faci, este imposibil ca acest lucru să nu fie reflectat în rezultatul muncii. În cazul lor, pasiunea se vede în farfurie.


Cum s-a născut pasiunea ta pentru bucătărie și de cei ați ales această carieră?


M.L.M.: Imediat după Revoluție, mi s-a părut traiul destul de greu. Și am vrut o slujbă care să îmi ofere o anume siguranță.


R.F.: Am în familie bucătari și eu am dus tradiția mai departe. Am văzut pe cei din familie gătind, iar eu, când eram mic, am început să imit, să mă joc în bucătărie cu fratele meu atunci când erau plecați părinții.


Care e primul fel de mâncare pe care l-ați făcut singuri, în copilărie sau adolescență?


M.L.M.: Prima dată am făcut papanași; am început cu deserturi, dulciuri, cum fac cei mai mulți cred. Și multe chifle făceam pe vremea aceea.


R.F.: O tocăniță de ciuperci, făcută pe la 10 ani, specifică zonei Făgărașului, de unde sunt eu.


Ce vă place cel mai mult să gătiți și pentru cine?


M.L.M.: Îmi place să fac dulciuri, vă recomand tortul de vinete cu ciocolată. Nu vă pot spune mai multe despre el, nu vreau să risc să divulg rețeta, dar e neapărat de testat.


R.F.: Absolt orice iese bine, dar să fie făcut cu pasiune.


Cum vi se pare bucătăria românească, poate în comparație cu cea internațională?


M.L.M.: Bucătăria românească este bogată în toate și delicioasă, totul are gust și cred că este important că noi folosim produse proaspete, nu luăm totul din cutii și din conserve.


R.F.: Bucătăriile din România au de pierdut din cauza lipsei personalului, care pleacă din țară căutând salarii mai mari.


Ce restaurant din Brașov ne recomandați, în afară de cel unde lucrați?


M.L.M.: Roata Norocului îmi place mult, acolo mănânc cu familia.


R.F.: Sergiana, Roata Norocului – nu doar pentru mâncare, ci și pentru atmosferă.


Ce preparat trebuie să încercăm neapărat din bucătăria localului unde lucrați?


M.L.M.: La Foișorul Astra vă recomand, pe lângă tortul de vinete și ciocolată, clătitele cu legume, pui și cu sos de gorgonzola.


R.F.: Saramura de pui, șnițeul săsesc – făcut în crustă de cartofi și cașcaval de la Restaurantul Astra.