MIT: Carnea e plină de grăsimi saturate nesănătoase și colesterol

Acesta  clar nu e motiv de ingrijorare, intrucât știința a dovedit că ambele sunt inofensive.

Desi toată lumea se ferește de colesterol, acesta este de fapt o moleculă vitală din organism.

Colesterolul se gasește in fiecare membrană celulară și este folosit pentru producția de hormoni. Ficatul produce cantități mari pentru a ne asigura că se regăsește permanent in sistem.

Când extragem colesterol din alimentație, ficatul pur și simplu produce mai puțin pentru a echilibra situația. Deci se ajunge cam la același lucru in principiu, totalul nu se prea schimbă.

Dar chiar și in situația in care grăsimele saturate și/sau colesterolul conduc la o creștere a LDL-ului, nu trebuie să te panichezi prea mult pentru că schimbarea particulelor de LDL din mici, dense (colesterol LDL foarte rau) in particule LDL mari se produce destul de rapid, astfel luând o forma protectoare.Studiile arată ca persoanele care au cu precădere particule LDL mari au un risc mai mic de boli cardiovasculare. Deci nu trebuie să ne mire când vedem că studiile asupra a sute de mii de oameni au dovedit că grăsimile saturate și colesterolul nu pot fi legate de incidența bolilor de inima. Ba chiar există studii care au aratat contrariul, grăsimile saturate putând să reducă riscul de infarct, o alta cauză comună de moarte și dizabilitate.

 

Concluzie: nu e nimic fals in a spune despre carne ca ar conține grăsimi saturate și colesterol, insă acestea nu ridică probleme pentru că nu au efecte adverse asupra colesterolului din sange și nici nu cresc riscul bolilor cardiovasculare.