Balcanul | În vizite gastronomice (VI) Roata Norocului

Salut,

Am vizitat de curând la cină un local foarte popular în Brașov, Roata Norocului, de pe al cărui website aflăm că a strâns „experienţă în domeniu de peste 26 de ani, prezent pe piața brașoveană din 1991, situat într-o zona liniștită a Braşovului, pe drumul care urcă spre Poiana Brașov”.

Este prin excelență un loc popular, impunând totuși o etichetă a decenței, în care regăsim toate categoriile sociale bucurându-se de preparate mai pentru toate gusturile. Când ne-am nimerit la cină, am avut și muzică interpretată live de doi instrumentiști, lucru care a completat atmosfera. Pentru câteva momente m-am simțit ca pe o terasă pe litoral, în urmă cu câțiva ani. Am plecat cu o imagine proiectată romantic, a unei experiențe de zahana, însă preparatele populare au dictat meniul recomandat. Din discuția cu ospătarul, se pare că apetitul mesenilor nu a fost constant pentru organe, și-atunci nu s-a insistat ca aceastea să fie altfel decât congelate.

Incinta promite experiența unui restaurant clasic și este renovată relativ recent, cu note personale evidente și variate. De pe pliantul găsit pe masă aflăm că va fi un show de stand-up al lui Doru Octavian Dumitru, un îndrăgit umorist în vogă la începutul anilor 2000, o surpriză pregătită pentru oaspeții acestui local.

Toate ca toate, dar atmosfera, mirosul de mâncare din sala de mese și faptul că pâinea este întotdeauna proaspătă te îmbie la ospăț.

Meniul este amplu structurat și are, negreșit, câte ceva pentru a satisface majoritatea gusturilor. Noi am comandat la aperitiv o porție de icre de crap, urmat de ciorbă de burtă, o perlă a coroanei culinare din acest restaurant, iar pentru felul principal am încercat rasolul de porc, ceva rasă adusă de pe meleaguri andaluze, cu varză calită, dar și mici cu cartofi prăjiți, pentru a experimenta profunzimea caracterului popular pe care ne dorim să îl regăsim aici.

Mi-a plăcut întotdeauna că aici am găsit apa minerală Harghita, îmbuteliată cum se obișnuia mai demult, în sticlă cu volumul de 0,5 litri, asemenea celor vechi de ulei, apă pe care am apreciat-o șprițând sucul de mere sau vinul alb, dar și doar simplă și rece.

Am primit porția de icre de crap, cu ceapă din belșug alături, dar și câteva măsline. Probabil altă dată, când le-am încercat, erau ceva mai bine sărate, mai puțin malaxate, și icrele propriu-zise rămâneau mai multe întregi, dar chiar și așa aperitivul a fost ok, un rol important fiind jucat de pâinea proaspată și bună.

După o perioadă de așteptare, localul fiind destul de plin, ca orice alt local popular și frecventat de localnici și turiști deopotrivă, am primit ciorba de burtă. La Roata Norocului este DE DEPARTE cea mai reușită ciorbă de burtă pe o rază considerabilă de câteva zeci de kilometri. Are absolut tot ce îi trebuie: burta proaspătă, smântână, gogoșari murați, un pic de oțet, usturoi, tot… și de ești cât de puțin gurmand, îți vei dori să o guști din când în când.

Rasolul de porc, ales la recomandarea ospătarului, este un preparat într-adevăr sățios, având multă carne, fără șoricul exterior, marinată, fragedă, care se topește în gură, iar porția este generoasă. Este, poate, printre cele mai reușite abordări ale unui ciolan în Brașov, însă nu neapărat ceva specific.

Micii cu cartofi prăjiți chips și o porție generoasă de muștar alături au fost foarte gustoși cât au fost fierbinți și așa i-am primit la masă, iar mirosul asemănător grătarului cu cărbuni, textura cărnoasă și aportul echilibrat de mirodenii îi fac să pară făcuți și formați în bucătăria localului. Am apreciat în mod special și salata de castraveți pe care am comandat-o lângă, fiind cu castraveți proaspeți, asemănători celor de vară.

Tuturor preparatelor am alăturat un vin alb bine răcit, Black Label Aligote 2016 de la Sarica, Niculițel, Delta Dunării, foarte fructat, abordabil, fin.

În mod cert, la Roata Norocului poți găsi un preparat bun, iar când vine vorba de ciorba de burtă este sigur locul de desfătare pentru acest fel de mâncare îndrăgit de români.

B A L C A N U L 
colindă cu foarte mare drag cârciumile din Brașov, dar și din restul regiunii balcanice. Rămâne sub anonimat pentru siguranța lui personală și a preparatelor de care se bucură.

 

 

 

FELURI DE MÂNCARE

1**

2**

 icre de crap

7.5/10

7/10

 ciorbă de burtă

8,5/10

10/10

 rasol de porc cu varza calită

8/10

8/10

 mici cu cartofi prăjiți

8/10

7,5/10

 

** (1) - PREZENTARE
** (2) - COMPLEXITATEA ÎN ELABORARE