Oana Mitea, FCTF: „Estimăm că peste 1.000 de oameni vor pedala pe 9 iunie la Făgăraș”

2018 este anul când are loc cea de a V-a ediție Bikeathon Țara Făgărașului, eveniment pe care echipa Zile și Nopți îl susține cu entuziasm, iar acum, la aproximativ o lună rămasă până la start, am vrut să mai aflăm câteva detalii de la directorul executiv al Fundației Comunitare Țara Făgărașului, Oana Mitea.


Anul acesta are loc a V-a ediție Bikeathon Țara Făgărașului, cum arată cifrele până acum, când mai este aproximativ o lună până la start? Câți bicicliști sunt până acum?
În acest moment sunt de două ori mai mulți bicicliști și suporteri înscriși decât erau tot în acest moment în anii precedenți. Avem cam 400 de eroi bicicliști și 300 de susținători înscriși până în acest moment și din ce în ce mai mulți oameni și companii din comunitate și din afara ei se interesează și își anunță intenția de a participa.


Ce sumă s-a adunat până în acest moment și ce preconizați pentru timpul rămas, aveți un target pe care v-ați propus să-l atingeți per total?
Proiectele, bicicliștii și suporterii celor 18 proiecte înscrise au mobilizat promisiuni de plată în valoare de aproximativ 35.000 de lei până acum, dintr-un target de 100.000 de lei pe care ne-am propus să îi mobilizăm împreună cu proiectele, până la data de 30 iunie 2018. Strângerea de fonduri continuă și după data de 9 iunie, când se desfășoară efectiv concursul caritabil Bikeathon Țara Făgărașului – ediția a V-a.Cine a adunat cei mai mulți bani până acum?
Se disting până acum câteva proiecte care muncesc foarte mult să își mobilizeze susținătorii și realizează campanii de strângere de fonduri. Proiectul „Aproape de copii – mobilier nou la Pediatrie” înscris de un grup de inițiativă care a mobilizat până acum 51 de bicicliști; proiectul Asociației Club Sportiv Oltul Făgăraș, care a convins 31 de oameni din comunitate să pedaleze pentru ei; „Ghiozdănelul călător”, înscris de Ana Borca de la „Cutiuța călătoare”, care au mobilizat până acum 24 de bicicliști.


Există proiecte care revin an de an sau se acceptă mereu proiecte inedite?
Sunt organizații care revin an de an la Bikeathon, fie cu același proiect, fie cu proiecte diferite! În același timp, ne bucurăm că în fiecare an se alătură noi proiecte acestui demers al nostru de a încuraja și dezvolta filantropia prin sport, noi organizații și noi oameni, ceea ce arată că dorința de implicare în comunitate crește încet, dar sigur.


Ce putem susține anul acesta la Bikeathon Țara Făgărașului și până când se pot anunța susținătorii?
Sunt 18 proiecte din orașele și satele din Țara Făgărașului pentru care puteți pedala sau dona! Cauzele sunt diverse, precum sunt și oamenii care fac parte din comunitate: educație STEM, tabere gratuite pentru elevii din mediul rural, spital pentru câinii abandonați, susținerea unor trupe de dans sau echipe de fotbal juvenil, proiecte ale liceenilor care doresc să schimbe lumea, susținerea secției de copii a Spitalului din Făgăraș prin achiziționarea de mobilier nou, plantare de copaci, educație ecologică, asigurarea terapiei pentru 170 de copii cu autism, achiziționarea unei noi autospeciale de pompieri pentru echipa de pompieri voluntari din satul Cobor. Toate proiectele înscrise la Bikeathon anul acesta se pot vedea și susține pe site-ul nostru (aici).Cum arată echipa din spatele Bikeathon-ului și ce implică munca voastră, concret?
Echipa din spatele Bikeathon este formată din cei 5 oameni din echipa executivă a Fundației Comunitare Țara Făgărașului, din cei 7 oameni din Consiliul Director al FCTF la care s-a aliat Clubul Sportiv Țara Făgărașului, precum și 20 de voluntari care muncesc cot la cot cu noi de câteva luni pentru reușita acestui proiect. La aceștia se adaugă pe parcurs 200 de voluntari, atât tineri liceeni, cât și adulți din comunitate, care vor întregi echipa în ziua concursului din 9 iunie.
Cea mai mare parte a muncii noastre este să asigurăm suport cauzelor și bicicliștilor fundraiseri pentru strângerea de fonduri, astfel încât proiectele să poată să prindă viață, dar și să ne asigurăm că totul se va desfășura în cele mai bune condiții de siguranță. Toți cei prezenți la fața locului sub formă de sportivi, susținători, donatori și voluntari vor contribui la reușita acestei curse caritabile, aflate deja la a cincea ediție. 


De unde a pornit ideea și cât de greu (sau de ușor) este să inițiezi astfel de proiecte comunitare în România?
Ideea nu este nouă, peste tot în țară cele 16 Fundații Comunitare din România organizează anual evenimente sportive de strângere de fonduri, fie sub formă de concursuri de alergare, fie de înot.
Ideea organizării la Făgăraș a unui concurs caritabil de biciclete ne-a venit în 2014, pornind de la faptul că în trecut Făgărașul era un oraș al bicicletelor, îmi aduc aminte că în copilărie toată lumea mergea pe bicicletă și în fiecare familie era cel puțin o bicicletă. Ne-am gandit atunci să reînviem această tradiție și să transformăm din nou Făgărașul într-un „oraș al bicicletelor” și în același timp să îi facem pe oameni să le pese de orasul și de comunitatea în care locuiesc sau din care au făcut parte.
Nu este ușor să organizezi un astfel de concurs, dar când vezi bucuria oamenilor, cu siguranță merită!


Dacă pedalezi pentru comunitate, lucrurile se mișcă – acesta este un fel de motto pentru voi. Este și un îndemn valabil pentru cei care ar face ceva pentru societate, dar nu știu concret ce și cum?
Noi credem cu tărie că fiecare om își poate aduce aportul pentru a schimba lucrurile și că nu trebuie să îi așteptăm pe alții să ne facă viața mai bună. Suntem responsabili să ne construim comunitatea în care vrem să trăim și putem face acest lucru punând mână de la mână, fiecare câte puțin, și astfel lucrurile se mișcă încet, dar sigur.
Dacă îți pasă de ceea ce se întâmplă în jurul tău, cu siguranță nu vei sta cu mâinile în sân așteptând ca altcineva să facă treaba în locul tău, iar noi, Fundația Comunitară Țara Făgărașului, încercăm să punem la dispoziția oamenilor diverse platforme și mecanisme prin care aceștia se pot implica.
Bikeathon este o ocazie prin care fiecare dintre noi poate să contribuie la un bine mai mare, binele comunității, și nu contează dacă ai 4 sau 80 de ani.


Dacă ar fi să facem un bilanț al edițiilor de până acum, este 2018 cel mai bun an de până acum pentru a pedala și a dona pentru o cauză?
Bikeathon a crescut de la an la an, nici nu s-a terminat bine ediția de anul trecut, iar oamenii ne întrebau „Când este urmatorul concurs?” Dacă la prima ediție, în 2014, au fost 168 de bicicliști, anul trecut s-au aliniat la start 709 concurenți și s-au mobilizat peste 60.000 de lei, iar anul acesta estimăm că vor fi peste 1.000 de oameni care vor pedala pe 9 iunie la Făgăraș.
Sunt oameni din toate colțurile țării, dar și din diaspora făgărășeană care s-au înscris să pedaleze anul acesta la Bikeathon, fie participând efectiv la concurs, fie susținând prin donații cauzele înscrise. Companiile și instituțiile locale vin cu angajații și familile acestora să pedaleze la Bikeathon. Sunt bicicliști înscriși din Germania, Franța, Italia, UK și Japonia care în ziua concursului vor pedala în țările lor de reședință și care organizează acolo campanii de strângere de fonduri pentru proiectele din Țara Făgărașului.