„De ce îmi place Germania” de Alin Vaida

Acum două săptămâni am fost la Bremen, în nordul Germaniei, să reprezint Jazz in the Park la Jazzahead!, cea mai mare conferință/trade fair de profil din Europa. A fost primul eveniment de genul acesta la care am participat. Mi-a plăcut mult.

Din punctul meu de vedere, Germania e tare, are un nivel foarte ridicat al calității vieții, dar nu pentru clădirile înalte sau alte lucruri futuriste, ci pentru spiritul local pe care-l simți din secunda în care ieși din aeroport.

Dacă pot să laud Bremen pentru un lucru, aș menționa grija pe care o are pentru spațiul public.

Oamenii petrec mult timp în spațiul public și-și respectă „vecinii”. Tot orașul e curat, parcurile sunt pline tot timpul, noaptea e liniște în cartiere, traficul e lejer și așa mai departe.

Grija față de spațiul public duce la un alt element important: faptul că persoanele cu dizabilități sunt încurajate să iasă în lume (un alt element definitoriu pentru un oraș).

Nu vreau să-mi aduc aminte de câte concerte am avut în săli locale unde a trebuit să depunem un real efort ca să putem primi o persoană în scaun cu rotile. Și asta e doar în cazul evenimentelor. Nu vreau să mă gândesc la supermarketuri, la transport în comun sau la alte locuri. Grija față de spațiul public mi se pare definitorie asupra calității vieții într-un oraș, nu clădirile înalte sau numărul de cafenele.

România nu e Germania la capitolul ăsta. Dar ar putea fi. Și ține doar de noi. Evident, autoritățile locale pot face multe. Dar hai să nu ne mulțumim să cerem de la Primărie. Hai să ne uităm și la noi. Hai să nu mergem cu mașina personală, când putem merge cu autobuzul sau bița. Hai să avem grijă de parcurile noastre. Hai să nu ascultăm muzică tare în public. Hai să nu aruncăm chiștoace pe jos. Hai să facem noi toate gesturile astea mici și mărunte care ne stau în putere ca să avem grijă de locurile pe care le împărțim.

O să fie greu să începem că îți vine să zici: de ce să fac eu? Că nu am condiții. Dar acest gest de altruism va genera altele mai departe. Așa s-a întâmplat cu Jazz in the Park în Parcul Central.