Salut București | Antunes la București

Acum mulți ani, să tot fie vreo 16-17, mă aflam în mijlocul unei crize de citit - nu mai găseam timpul și tragerea de inimă necesare să mă scufund în lecturi ca altădată.

Mi se mai întâmplase de câteva ori până atunci, dar episoadele fuseseră scurte și de o intensitate mult mai scăzută. Ei bine, exact în acea perioadă am descoperit o carte care avea să-mi dea peste cap azimutul literar și să-mi redeschidă pofta de a devora cărți.

Romanul se numește Manualul inchizitorilor,  este semnat de scriitorul portughez António Lobo Antunes și reprezintă una dintre cele mai năucitoare metafore despre sărăcie, putere și fragilitate, toate proiectate pe fundalul unei societăți aflate în descompunere și expuse într-un limbaj delicios de neconvențional. Am ronțăit apoi pe îndelete și celelalte cărți ale sale traduse în română, toate nemaipomenite, cu mențiuni speciale pentru Întoarcerea Caravelelor și Ordinea naturală a lucrurilor, adevărate bijuterii ale literaturii contemporane. Marcat de experiențele trăite în anii în care a fost înrolat în Angola ca și medic psihiatru, Antunes a reușit să inventeze un limbaj inedit și spectaculos, prin care traumele trăite ies la iveală sub forma unor minuni literare.

Ce voiam să vă spun, dincolo de îndemnul de a nu ocoli scrierile lui, este că marți, 15 mai, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, António Lobo Antunes (care este și invitat special la Festivalul International de Poezie București) va fi prezent la lansarea romanului „Pe râurile ce duc...“, recent apărut în traducerea lui Dinu Flămând în colectia „Raftul Denisei“. Eu n-aș rata această ocazie!

Redactor: Cătălin Toader