Top 3 cărți recomandate de Adela Dinu!

MAX FRISCH

"EU NU SUNT STILLER"

POLIROM, 2002

Întreaga operă a lui Max Frisch e o căutare și o contestare a identității ca iluzie și coșmar, a eului ca imagine volatilă, ca potențialitate ratată. Dualul White/Stiller e prizonierul unui sistem, dar și prizonierul propriei identități nesuferite, de care încearcă, fără succes, să se elibereze. Rescrierea propriei vieți promite clarificare și aspiră la autenticitate. Orice rescriere este, însă, condamnată să modeleze, să dea formă, să falsifice în ultimă instanță.

 

FREDRIK BACKMAN

"UN BĂRBAT PE NUME OVE"

ART, 2017

"Un bărbat pe nume Ove" e romanul de debut al unui fost blogger, scriitorul și editorul suedez Frederik Backman. Cartea nu e o provocare, dar nu tot timpul avem chef de literatură cu pretenții. Posacul și generosul Ove seamănă cu scriitorul mizantrop interpretat de Jack Nicholson în "As good as it gets". Indignarea lui Ove e o formă de protest la adresa unei lumi în schimbare, o lume strâmb construită, populată de oameni îmbuibați, care nu mai știu să bată un cui.

 

BILL BRYSON

"ACASĂ. O ISTORIE A VIEȚII PRIVATE"

POLIROM

În "Acasă. O istorie a vieții private", Bill Bryson explorează imaginarul lucrurilor obișnuite. Holul, bucătăria, salonul, sufrageria, pivnița, biroul, dormitorul, baia, camera copiilor, camera de toaletă sau podul- nu sunt doar compartimentări utile ale spațiului domestic, ci pretexte pentru incursiuni abile și erudite în istoria secretă a obieceiurilor și mentalităților umane. Micile istorii private se întâlnesc, în cele din urmă, cu marea istorie din care s-au desprins pentru câteva clipe.