Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/05/2018
Arhiva Zile si Nopti

Salut Timișoara | CUVINTE (NE) ÎNSEMNATE

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Salut Timișoara | CUVINTE (NE) ÎNSEMNATE Share Salut Timișoara | CUVINTE (NE) ÎNSEMNATE


Andreea R. Hosu

Ce rost mare are cuvântul, și sensurile sale! Un rost atât de mare încât el poate nimici într-o secundă o relație, sau poate construi una nouă, fie din nimic, fie din ceva ce deja există.

Suntem asaltați zilnic de ele, sub diverse forme: slogane, statusuri, muzică și dialoguri, iar la serviciu, avem feedbackul, un procedeu concret prin care un om este validat și analizat într-o instituție, indiferent de locul său în ierarhie, de către superiori. Prin cuvinte!

Fapt divers: într-una din scrierile lui Voltaire, el povestește despre relația excelentă cu regele Prusiei astfel: ”Pentru propria mea învățătură, vreau să întocmesc un mic dicționar necesar în relațiile cu regii. „Prietene!” înseamnă „robule!” „Dragă prietene”, vrea să spună: „mi-ai devenit indiferent”. „Te voi face fericit”, trebuie tradus prin: „te voi tolera atâta timp cât îmi vei fi de folos”. „Vino să mănânci deseară cu mine” înseamnă: „vino să-mi bat joc deseară de dumneata”. E un dicționar care s-ar putea îmbogăți; ar putea alcătui chiar un capitol din Enciclopedie.”

Abuzul de cuvinte, uneori riscă să ajungă și aici: să faci din țânțar armăsar, vorba românului, sau mai rău, să faci din armăsar, o muscă pe care să vrei s-o ucizi. Vorba dulce mult aduce, însă nu de fiecare dată, căci dincolo de aparența și manierele unui om, adesea e riscul să zacă un lup carismatic. Un cuvânt poate să ucidă sau poate să consolideze, poate să stimuleze sau dimpotrivă, poate să inhibe.

Civilizația, conform lui Freud, a început într-un fel destul de amuzant: primul om civilizat a fost cel care a preferat să înjure, în loc să arunce cu piatra, fie în apărarea lui, fie în expresivitatea lui. Feedback-ul are deci, prin structură, și legitimă apărare: evoluția unui om și a unei companii depinde de felul în care oamenii își vorbesc și își oferă feedback reciproc. Poate aici e și secretul artei, din când în când: o ecuație de evenimente care fie sunt un răspuns, fie o întrebare, la tot ceea ce frământă omul și lumea în zilele noastre.

Evenimentele sunt feedback-ul pe care oamenii îl oferă vieții. Prin ele muzica, arta și societatea ne vorbesc, ne avertizează sau ne poartă pe culmile cunoașterii și expresivității, sau chiar spre întunericul lor. Evenimentele sunt felul natural al omului de a conserva lucruri și fapte întâmplate odată. Arta este limbajul comun al oamenilor care-și doresc să păstreze aceleași idei. Lista continuă.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută