Spre Parlament, taximetristule!

În acest spațiu e un sacrilegiu să faci politică, te bate Dumnezeu și cred că i se deschide pofta de karate și vreunui sfânt. Nu scapi, orice ar fi, de aceea trebuie să fiu atent cu subiectele – să se întindă de la chestiuni administrative și sociale până la life & style. Stradă, școală, club, spital, cinematograf și, pentru că aceasta e linia revistei, trebuie să gâdil coarda sensibilă a cititorului, eventual să-l injectez cu optimism. De aia e Zile și Nopți, să identifici binele din toate cele 24 de ore, cu toate că avem și semeni pentru care Nopți înseamnă pijamale, nănică. Dar vin și Zilele în care e nevoie de un strop de politichie, cum zicea Nenea Iancu.

Subiectul cu cel mai mare impact din ultima perioadă a fost duelul aparent inegal dintre președintele Camerei Deputaților și taximetristul gălățean care pierduse un rămășag pe Facebook cu cel de-al treilea om în stat. Nu se știau, e cert, gălățeanul fiind o figură cunoscută de la marșurile #Rezist.

Băiat simplu, de provincie, Bogdan Lungu a acceptat provocarea televiziunilor de a discuta pe drumul spre sediul partidului condus de Liviu Dragnea care îl aștepta cu mici. El ducea, așa cum promisese, o navetă cu bere. Iată, un român de rând și-a respectat cuvântul dat și, mai mult decât atât, a lăsat pe drum dâre de responsabilitate, afișând și un simț al umorului de stand-up comedy. Cu demnitate, a refuzat mititeii lui Dragnea, spunând că nu-i place pomana, i-a cerut politicianului măcar 150 de kilometri de autostradă, a vorbit despre școli și spitale, despre podul de la Brăila, nu l-a timorat nimeni și nimic și a spus la final că abia așteaptă să-și revadă familia. Cu alte cuvinte, într-o oră, cât a petrecut cu întâiul deputat al României, taximetristul Bogdan a făcut cât aproape toți parlamentarii zonei în aproape 30 de ani de Putere. Culmea, aceștia din urmă au avut tot timpul casa pornită, nu ca șoferul de taxi care și-a luat o zi liberă pentru a ne oferi gratis o lecție. Te-aș vota, Bogdane!

 

Dan Moțoc