Rețeta Săptămânii: Îngheţată de casă

Unul dintre cele mai populare deserturi pe perioada verii este, cu siguranţă, îngheţata. Pentru a beneficia de o îngheţată cât mai naturală, proaspătă, fără multe adaosuri de substanţe sintetice putem să preparăm uşor orice tip de îngheţată din iaurt sau din smântână, ouă şi din fructe de sezon.

Este de preferat ca îngheţata să fie produsă din grăsime animală, adică din lapte (inclusiv lapte praf), smântână şi din unt. Astfel, datorită laptelui din compoziţie, îngheţata este o sursă de calciu, necesar pentru oase şi pentru dinţi.

Ingrediente:  5 ouă, 250 g zahăr, 250 ml lapte, o lingură esenţă de vanilie, 100 g unt, o lingură rasă de făină, un praf de sare, o lingură de cacao.

Mod de preparare

Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Gălbenuşurile se amestecă cu jumătate din zahăr, laptele, esenţa şi untul. Se fierb la foc iute, amestecând continuu. După ce se topeşte untul, se adaugă făină şi se amestecă până când se omogenizează. Se fierbe în continuare, amestecând continuu, până când crema se îngroaşă, apoi se lasă la răcit. Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare. După aceea, se adaugă cealaltă jumătate de zahăr şi se mixează până când devin bezea. Se adaugă crema de gălbenuşuri peste ele şi se omogenizează. Jumătate din crema obţinută se pune într-o caserolă şi se bagă la congelator, iar peste cealaltă jumătate se adaugă cacao şi se omogenizează. Se pune într-o altă caserolă şi se bagă la congelator. Se poate servi simplă sau cu diverse toppinguri.