SFR se apropie cu pași repezi

Îmi place să provoc oamenii, să îi iau la întrebări când se așteaptă mai puțin și în legătură cu subiecte la care nu se gândesc. Cei de aici merită toată atenția, pentru că fiecare crede într-un Frumos al orașului în care trăiesc. Fiecare dintre cei care au răspuns la întrebarea „de ce sunt alături de Serile Filmului Românesc?” a investit ceva în acest proiect al visului marelui ecran, deschis către cinematografia de la noi.

Toți s-au depășit pe ei tocmai pentru că au crescut ceva durabil dintr-o simplă idee, dintr-o pasiune și pentru că, poate, știu ce înseamnă să ceri și să primești ajutor. Festivalul Serile Filmului Românesc ține la rețeaua locală de parteneri, de oameni, până la urmă, care înțeleg ce înseamnă investiția pe termen lung. Cultura înseamnă și felul în care răspunzi când cineva îți cere. Cunoașteți câțiva oameni minunați din Iași, care îl cresc așa cum nu poate fi crescut prin investiții de stat sau proiecte obișnuite. Primul „scos la tablă” este cgiar directorul festivalului, dela care a pornit ideea, care acum a transformat Iașul într-o capitală a filmului românesc.

În curând redeschidem Cinefilia, așadar, pregătiți-vă cafeaua și ochii! Avem ce să vedem.

ANDREI GIURGIA, DIRECTORUL SFR

„Ce visez prin SFR? Am visat și totul a devenit realitate. Mi-am dorit să adun la un loc personalități marcante din domeniul cinematografic, să vadă filme împreună cu publicul, iar la final să se stea la povești. Prin SFR, visez să putem face educație cinematografică în rândul tinerilor, să ne bucurăm de fiecare moment în parte petrecut cu creatorii celei de-a șaptea arte și să ne apreciem adevăratele valori așa cum ar trebui. De la vis la realitate este doar un pas. Depinde cu cine și cum faci acel pas. Fără o echipă care să creadă în aceleași valori, acest lucru nu s-ar putea realiza.”

CARMEN MANEA, BISTRO LA NOI & ȘCOALA MOLDOVENEASCĂ DE CAFEA

„Cum văd eu SFR-ul? Ca pe unul dintre cele mai curajoase și vibrante proiecte locale. Mi se pare extraordinar cum ați reusit să reuniți atât de multe nume mari ale cinematografiei românești. Cum am ajuns să ne cunoaștem și mai apoi să fim gazdă pentru invitații speciali ai ediției de anul trecut... ei bine, asta e o poveste care mie îmi place mult. Cred că mai întâi de toate, voi, oamenii din culisele festivalului, m-ați (ne-ați) cucerit. Ce poate știți sau nu știți despre noi este că suntem oameni ai cafelei. Ne place să experimentăm și să împărtășim cu ai noștri bunătățile pe care le preparăm. Aveam să ne întâlnim într-o dimineață călduroasă de mai pe terasa Școlii Moldovenești de Cafea pentru primele cafele din zi. Aici urma să-i prepar un espresso memorabil Irinei-Margareta Nistor. Am acceptat și anul acesta, cu același entuziasm, să oferim cafea oamenilor de festival. Abia aștept! Îmi pare că suntem și noi o rotiță care ajută întreg mecanismul să se urnească din loc. Felicitări! Și mulțumesc, pentru oportunitatea de a-i cunoaște și cinsti pe oamenii filmului românesc.”

ANGELA VASILIU, CREATOR „PAPUCEI”

„Susținem SFR pentru că orice eveniment creativ la Iași este un pas către spiritualitate, pe care publicul ieșean îl face; știm sigur, nu doar bănuim, că prin imaginație, fantezie, creativitate, se dezvoltă nu doar cultura generală, dar esența însăși a naturii umane, dorința de a evolua, puterea de a spune nu meschinului, urâtului, obișnuitului, în general la tot ceea ce ne transformă din oameni în roboți urbani, goi de simțăminte. Ne place să credem și încercăm să convingem și pe alții că tot ce ne înconjoară poate fi pur și simplu minunat cu o doză de umor, cu un dram de nebunie, cu naturalețe și spontaneitate.”

CIPRIAN HORDILĂ, MANAGER CĂRTUREȘTI IAȘI

„Din punctul meu de vedere, cinematografia românescă este un izvor încă neexploatat la potențialul său maxim. Într-o eră a consumerismului și a reclamelor agresive, generațiile actuale nu își mai îndreaptă aproape deloc privirea către filmul românesc și îl socotesc poate demodat și nepotrivit timpurilor lor. S-a ajuns aici și din cauza faptului că nu a existat până acum niciun program, direcție sau strategie care să popularizeze și să pună în valoare filmul românesc. De aceea, prin abordare, amploare, program sau invitați, Serile Filmului Romanesc constituie acum un agent foarte important al cinematografiei noastre. Mă bucură nespus să văd săli pline și un interes tot mai crescut de la an la an.”

ELENA MANOLACHE, BRAND MANAGER, FORD IASI – ATI MOTORS HOLDING

„Am susținut mereu achiziția produselor Fabricate în Romania, evenimentele comunității în care ne desfășurăm activitatea, iar Festivalul Serile Filmului Romanesc este un exemplu pozitiv al modului în care putem să ne promovăm valorile naționale. Industria cinematografică din Romania are nevoie de susținerea noastră și cred că principalul pilon de susținere este reprezentat de cei care sunt dispuși să plătească biletul de cinema pentru a viziona filme românești. Pentru a le stârni interesul românilor cu privire la noutățile industriei cinematografice românești, aceste filme trebuie promovate în diferite forme și SFR este un exemplu foarte bun despre cum se poate face acest lucru – mai ales pentru tânăra generație, care poate are nevoie și de un cadru în care să fie educată în acest sens, de experiența întâlnirii cu echipa filmului, nu doar de simpla vizionare.”

DANIEL GORBĂNESCU, PROPRIETAR „LA CONAC” IAȘI

„Iașul trebuie privit ca un întreg! Astfel, aportul unei celule, denotă buna funcționare a corpului. La Conac este o parte din Iași, din România, iar orice acțiune pozitivă, înspre îndreptarea organismului, atât din dulcele târg sau dragul pământ (din lumea-ntreagă), vor fi susţinute de noi, din toată inima noastră mare!”

BOGDAN CRUCIANU, DIRECTORUL CASEI DE CULTURĂ A STUDENȚILOR IAȘI

„Cred în festivalul Serile Filmului Românesc pentru că e proiectul de care Iașul are nevoie. De prima dată când am auzit de SFR, mi s-a părut altceva decât se întâmpla în Iași. E nemaipomenit ca niște studenți să reunească la Iași actori pe care îi vedeam doar în filme sau la televizor. De la an la an, studenții jurnaliști ne-au uimit la propriu cu evenimentele organizate ca la carte, ce dezvoltă parteneriate importante pentru portofoliul Iașului. Le urez succes în continuare!”

Material realizat de Corina GIURGIA      

www.festivalsfr.ro