Carte | Corina Giurgia

Am decis să scriu și despre cărți pe care să le găsiți la bibliotecă. Apropo, de când nu ai mai fost la bibliotecă? La cea județeană sau la cea centrală? O bună ocazie de a face asta, de a te rîntâlni cu un timp doar pentru tine, cu lumina din biblioteci și cu mirosul de acolo, cu totul special, racord cu starea în care intri, după ce treci de primele trepte.

Dacă tot mai sunt câteva zile până se redeschide Cinefilia - Serile Filmului Românesc, dacă tot mai sunt câteva zile până când Iașul se va reumple de invitați „coborâți” direct de pe marele ecran al filmului românesc, propun să căutați o carte scrisă de Irina-Margareta Nistor, despre cel care i-a marcat destinul – D. I. Suchianu. Volumul „Magistrul. Povestea bis a maestrului D. I. Suchianu” a apărut în 2006 la Editura Kullusys și este o carte a recunoștinței și a admirației. Sinceritatea cu care este scrisă capătă forme cinematografice, așa cum nici nu se putea întâmpla altfel cu cea care l-a văzut pe D. I Suchianu ca un adevărat profesor de cinema, având ceva în comun cu marele Cocteau.

Marele Suchianu reprezintă, în continuare, pentru Irina-Margareta Nistor, felul de a cunoaște limbajul filmului, povestea și ceea ce poate fi nobil în film, ca să poată mișca suflete, priviri.

Acest text este și o invitație de a veni în fața filmului, în fața mirării marelui ecran, la Serile Filmului Românesc. O veți cunoaște pe Irina-Margareta Nistor, o împătimită a filmului și-a Iașului. Asta dacă n-ați făcut-o deja până acum. Veți sta de vorbă cu cei care fac film și își fac viața prin el. Așadar, va fi un SFR magisterial, pentru că, vorbind despre superlativ, despre D. I. Suchianu, nu avem cum să nu spunem că și Victor Rebengiuc este unul dintre cei cu „magister” în fața numelui. Iar în jurul său se vor învârti toate astrele Cinefiliei cu capitala la Iași.

Despre carte, Irina-Margareta Nistor spunea: „După multe căutari, m-am oprit la acest supratitlu, care chiar dacă e socotit livresc, descrie cel mai exact personajul. În „Magistrul” există mister, magie și induce ideea de magistral, dar și pe cea de profesor și mentor la un loc. Domnul Cinema, acest veritabil touche-à-tout, dintre cei din seminția lui Jean Cocteau, un mag, care a continuat să existe și după vremelnicul său sfârșit, intrând în povestea bis, pe care noi cinefilii ne-o construim, așa cum însuși Maestrul ne-o sugera prin conceptul pe care l-a inventat”.

Puteți găsi cartea la depozitul „la sală” al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași. Și, poate, pe la anticariate. Autograful vi-l luați la SFR 2018, pe- carte poștală filmică!