Interviu cu Balcanul, despre mâncare și alte bucurii

De la începutul acestui an găsiți, în fiecare număr al revistei noastre, câte o recenzie pe bune făcută unui local unde Balcanul nostru încearcă cel puțin două-trei feluri de mâncare, despre care ne povestește apoi cu sinceritate, astfel încât să știm cu exactitate la ce să ne așteptăm când ne așezăm la masă la unele dintre cele mai cunoscute, dar și cele mai noi restaurante din oraș. Deși identitatea Balcanului este, probabil, cel mai bine păzit secret al redacției noastre, să-l descoasem până la ultima chichiță a personalității lui.Știm cu toții că Balcanul este un personaj fictiv, mai degrabă un alter-ego al unui om despre care nu putem spune nimic. În acest caz, cine este Balcanul? Ce putem afla despre el?
Balcanul este un gurmand, iubitor de frumos și bun, deschis la a încerca lucruri noi și în permanentă căutare a lucrurilor bine făcute.


Face scandal în restaurant dacă nu-i aduci ciorba la timp și dacă nu primește preparatul perfect?
Este de asemenea o persoană calmă care preferă și primește, de cele mai multe ori, serviciul cuvenit și nu se prezintă vulcanic.


A existat cineva care să facă legătura între persoana reală și Balcanul?
Firește ca a fost deconspirat, însă cei care au făcut asta au înțeles că e mai bine să păstreze anonimatul pentru bucuria jocului.


Există vreun local în Brașov unde nu ai intra niciodată sau unde nu ai fost până acum? Pe cine să punem în gardă?
O întrebare bună, dar care nu poate avea un răspuns pe măsură. Tocmai prin micile recenzii, văzut din prisma și papilele unui consumator, Balcanul ne sugerează locurile în care e ok să mergem, în comparație cu toate celelalte disponibile.


Ce nu va mânca vreodată Balcanul?
Mi-e teamă de rinichi, sunt înfricoșat de pipote și inimi de păsăret, iar ardeiul gras crud nu cred că îmi face cinste.


Am văzut că te topești după o ciorbă de burtă făcută corect și după niște mititei îmbăiați în muștar, dar nici preparatele cu specific internațional nu îți sunt deloc indiferente. Prin urmare, ești construit după tiparul clasic al unui gurmand?
Îmbrățișez orice propunere culinară, măcar pentru a învăța ceva nou din acel preparat, dacă mai este și bun pe deasupra, poate fi ușor asimilat în portofoliul de preferințe.Cum e cu ideile fixe pe care spui că le ai? O mâncare nu-i mâncare până nu torni în ea o ceapă călită tradițional sau...?
Nici cu ideile fixe, când vine vorba de mâncare, nu stau prea bine, însă detest preparatele în care se folosesc legume din conservă sau congelate atât timp cât este sezonul acelor legume și se pot găsi proaspete la piață. Nu înțeleg și nu voi înțelege asta niciodată: de ce majoritatea restaurantelor se aprovizionează de la supermarket chiar și când vine vorba de legumele care altfel abundă pe tarabele din piață. Poate din comoditate sau ignoranță, ori câte un pic din fiecare.


Mi se pare ori chiar nu ești mare amator de dulciuri? Dacă-i așa, de ce-i așa?
Nu jinduiesc la dulciuri, dar asta nu înseamnă ca nu mă bucur de ele. Însă puține sunt locurile unde frișca e frișcă naturală, iar ciocolata lipsită de lecitină din soia sau alte prostii. Unde prăjiturile sunt bune apare și Balcanul regulat; poate vă voi spune mai pe larg despre asta într-un articol dedicat deserturilor bune din Brașov.


Ce pregătire are Balcanul în domeniul gastronomic? A gătit vreodată un ou fiert? Cum i-a ieșit?
Din pasiune gătesc acasă, pentru familie și prieteni. De cele mai multe ori, când ne regăsim la un grătar, nu mă dau la o parte din prepararea acestuia și mă gândesc serios să urmez cariera profesională de bucătar într-un restaurant nou, conceput așa cum mă gândesc eu că ar trebui să fie în Brașov.


Recenziile Balcanului pot fi citite aici.