Chestionar de #Brașov cu Mihaela Alexandru

Mihaela Alexandru, actriță, a debutat cu rolul Daniela în filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, regia Cristian Mungiu, film distins cu premiul Palme d’Or, 2007.
În cadrul proiectului „Happy-Teatru”, le arată copiilor că teatrul este cel mai antrenant și vesel mod de a învăța despre lucrurile serioase; joacă la Teatrul Metropolis din București și în Brașov o puteți vedea în one woman show-ul „Amalia respiră adânc” de Alina Nelega, regia Rodica Der.Ce îți place cel mai mult la Brașov?
Sentimentul de turist pe care îl am de fiecare dată când ies la plimbare cu fiul meu Luca, mereu găsim ceva să ne surprindă, o arhitectură nouă, o alee ascunsă de care nu știam,de multe ori suntem gură-cască pe străzi și spunem: Ia uite ce casă frumoasă, pe asta n-o știam.


Recomandă-ne 3 locuri pe care turiștii să le viziteze.
Un oraș se cunoaște „după vorbă, după port”, așa că i-aș îndruma pe oameni: să meargă într-un loc de cultură, cum ar fi Prima Școală Românească sau Teatrul Sică Alexandrescu. Să viziteze Scheii Brașovului, să socializeze cu localnicii. Și Cabana SKV Postăvarul, pentru priveliștea pe care o oferă.


Unde bei cea mai bună cafea?
Deși nu sunt o mare cunoscătoare, cel mai prietenos loc unde îți poți bea cafeaua este Tipografia.  


Unde mănânci cel mai bine și de ce?
La Simone au cel mai bun humus și cele mai bune supe creme ever, iar atmosfera locului este primitoare și intimă, numai bună de un first date.La ce eveniment plănuiești să mergi anul acesta în Brașov?
Voi merge la cel mai nou festival de muzică, Transilvania Blues Festival (22-23 iunie) la Rockstadt, două seri de blues cu trupe din Italia, Germania și Brașov. Nu e de ratat!


Care este locul preferat outdoor din Brașov?
Îmi duc prietenii veniți în vizită la Canionul Șapte Scări, este combinația ideală pentru drumeții montane, adrenalină, tiroliane, aer curat, potrivit pentru toate vârstele.


De ce e fain să locuiești în Brașov?
Pentru că poți oferi mereu un loc de dormit prietenilor veniți din alte orașe, iarna la schi, vara la drumeții și alte atracții montane, bașca ghid gratis, plus că sezonul este deschis tot timpul, este orasul în care mi-am dorit să-l cresc pe Luca.Ce nu îți place la orașul nostru?
Brașovul are mult de recuperat, îi lipsesc evenimentele culturale create de artiști locali, spațiile de cultură underground, deschiderea oamenilor către viața artistică și e prea puțină implicare a autorităților în ceea ce privește cultura. A, și bineînțeles, faptul că după ora 22.00 nu te mai servește nimeni la niciun resturant.


Care e cel mai recent loc frumos descoperit în oraș și ce vizitezi cel mai des?
Una dintre cele mai frumoase surprize a fost să descopăr Centrul Multicultural al Universității Transilvania, un spațiu dedicat expozițiilor, concertelor de jazz și performance-uri etc. Dacă vă spun că intrarea la aceste evenimente este mokka, pun pariu că n-o să mă credeți!
La Cinemateca Patria încerc să ajung destul de des, singurul spațiu din Brașov unde poți vedea cele mai recente filme de artă premiate la cele mai importante festivaluri din lume.


Care e cartea citită recent pe care ne-o recomanzi și nouă și de ce?
„Inocenții” de Ioana Pârvulescu, pentru că este o carte despre Brașov, povestită prin ochii unui copil, o carte pentru oameni mari, dar pe care o poți citi copilului înainte de culcare (și pentru că menționează în el de Ștrandul de la Codlea, ștrandul meu de suflet, unde am copilărit).De ce să vedem „Amalia respiră adânc”?
Pentru că este un proiect personal pe care am dorit să-l fac în Brașov, și nu în alt oraș,  cred că e important să fac teatru acolo unde este nevoie și pentru că este o lecție despre istoria modernă a României povestită pe viu de Amalia, iar ca să înțelegem de ce suntem unde suntem acum, trebuie să ne cunoaștem trecutul.