Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/06/2018
Arhiva Zile si Nopti

Chef a la Cluj cu Daniel C. Faur

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Chef a la Cluj cu Daniel C. Faur Share Chef a la Cluj cu Daniel C. Faur


După o scurtă pauză, revenim cu rubrica Chef a la Cluj, scuza noastră să dăm buzna în bucătăriile restaurantelor noastre preferate și să ținem bucătarii ocupați pentru a le adresa niște întrebări. Dar suntem simpatici și nu ne-a dat nimeni afară până acum, așa că o să continuăm să facem asta cât ni se permite.
De data asta am urcat Republicii și am poposit pe la Apropo Bistro, un local super fain despre care v-am mai povestit noi și în alte articole când vă ziceam că nu trebuie musai să mergi prin centrul Clujului ca să mănânci bine. Așa că l-am provocat pe Daniel Faur, chef Apropo Bistro, la o discuție scurtă de profesia lui și pasiunile sale dincolo de bucătărie. Enjoy!

1. E mișto să fii bucătar în Cluj?
Cum ar zice ardeleanu’: “da’ cum să nu fie”. Aici e capitala Transilvaniei, El Dorado românesc, mă simt norocos că m-am născut aici.

2. Care e relația clujenilor cu mâncatul în oraș?
În ultima decadă am observat o migrație a clujenilor dinspre zona fast food/pizzerii înspre zona restaurant/bistro, ceea ce este încurajator. Dar, ca să fiu franc, se mănâncă mai mult de foame decât de plăcere și asta nu numai în Cluj, ci peste tot în România. În general, pe român îl interesează mai mult prețul, gramajul și apoi felul mâncării.

3. Ai avut vreodată o comandă mai ciudata?
Mie mi se pare cel puțin ciudat să comanzi orice altceva față de ce există în meniu, de exemplu mici (pe care noi nu-i avem). La fel de ciudat mi se pare să schimbi garniturile între ele sau ingredientele fiindcă de multe ori asta cauzează haos în bucătărie.

4. Ce ar trebui să ai musai în frigiderul tău și de ce?
În primul rând carne; în Ardeal carnea-i baza. Și înghețată, pentru că oamenii supărați nu mănâncă înghețată iar eu nu sunt supărat.

5. Cum reacționezi când un client e nemulțumit și trimite mâncarea înapoi în bucătărie?
Totul se poate rezolva într-un mod elegant. Nimeni nu-i perfect iar greșelile sunt lecții.

6. Ce condiment ar trebui folosit mai des și de ce?
Sare. De ce? Foarte simplu: pentru că de multe ori diferența dintre o mâncare bună și una mai puțin bună e un dram de sare. Sarea nu trebuie adăugată doar la început sau doar la sfârșit, ci în etape pe tot parcurul procesului de gătire.

7. Am înțeles că nu ești Chef doar în bucătărie. Ne poți spune mai multe?
Îmi place să gătesc la fel de mult cum îmi place să fac rap. Rap-ul e o pasiune mai veche (dar nu învechită); am un album solo, un mixtape și-un E.P. ce pot fi ascultate pe canalul meu de YouTube: Ais The Chef. Iar anul viitor voi lansa al doilea album solo, intitulat UMAMI.

8. Ai vreun playlist pentru bucătărie sau poți să ne recomanzi unul?
În bucătăria profesională prefer liniștea (semn că lucrurile sunt bine organizate). Iar acasă, când gătesc, ascult muzică instrumentală, un mix de jazz, funk, rap și blues fără prea multe cuvinte și cât mai chill.

9. Dacă ar fi să faci un nou preparat reprezentativ pentru oraș, cum ar suna?
Aș reconstrui pe elemente celebra Varză a la CLuj și le-aș oferi valoare individuală prin tehnici de gătire, cu mai multă culoare și texturi diferite.

10. 3 motive pentru care cineva ar trebui să treacă pe la Apropo Bistro?
Ambianța relaxantă. Mâncare excelentă. Prețuri rezonabile.

11. Un mesaj pentru cititori:
Mulțam de vizită și de citire, să auzim numai de bine!

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută