Cronică de carte de Adela Dinu: Suki Kim-"Fără tine, noi nu existăm.Viața mea secretă ca profesoară a copiilor elitei nord-coreene"

Un experiment diabolic se desfășoară, de zeci de ani, în Coreea de Nord, țara care bifează toate punctele nevralgice ale totalitarismului: omniprezența fricii paranoide și fragilitatea speranței, cortina de fier, cultul personalității, ubicuitatea dictatorului, confiscarea istoriei, pauperizarea, spălarea creierelor. Chiar dacă este o scriere nonficțională, "Fără tine, noi nu existăm" stă alături de "Noi" și de "O mie nouă sute optezeci și patru" în biblioteca atemporală a distopiilor.

Suki Kim, născută în Coreea de Sud și crescută în New York, oferă o perspectivă de insider asupra regimului închis de la Phenian. Coreea de Nord ar putea fi descrisă cel mai bine prin sintagma: absența libertății. Nu există posibilitatea de a alege. Altcineva decide pentru fiecare individ: când se trezește și când adoarme, cum își petrece timpul, ce muzică ascultă, ce mănâncă, cu cine se împrietenește și pe cine admiră. Forța acestei cărți rezidă, fără îndoială, în abolirea neutralității. Perspectiva subiectivă e singura potrivită pentru relatarea ororii, care altfel ar fi incapabilă să ne emoționeze.