Un meci de fotbal pe terasa Blue Acqua

Marți seară, e drept nu 13, căldură, moleșeală ca după o zi lungă, mă hotărăsc să iau cina în oraș! Și, dacă tot ies, să profit și mă uit și la meciul serii, respectiv echipa țării gazdă contra Egiptului, adversară pe care sigur o va învinge, zic eu! Nu sunt mare microbist, dar măcar la unele meciuri din această competiție mă uit!

            La ceas de seară, mi s-a părut potrivit un meniu pe bază de pește. În Galați, cea mai bună alegere este, de departe, Blue Acqua, restaurant cu profil pescăresc și cu tradiție, care se situează în top 3 cele mai bune restaurante din oraș, conform unui clasament realizat de curând. Aceasta este ipoteza de lucru, să vedem dacă se și confirmă. Pentru că m-am hotărât târziu încotro mă duc, nu mi-am făcut o rezervare în prealabil, sper să găsesc și loc, știind că de obicei este aglomerat.

            Când am ajuns, într-adevăr terasa era plină, dar un chelner amabil m-a preluat imediat și, deși nu credeam că îmi va mai găsi vreun loc, a reușit să mă strecoare la o masă și încă una cu o poziție excelentă pentru a vedea și meciul! Cum eram cam nehotărât ce să îmi iau, i-am solicitat chelnerului o recomandare – tot ce știu este că nu îmi doream un sortiment de pește mai exotic, ci, din contră, ceva local, nu saramură și nici prăjit și cu cât mai puține oase! Recomandarea a venit rapid – somn la grill cu mămăligă și mujdei de usturoi! Am optat pentru o garnitură de orez sălbatic și am eliminat mămăliga! Ca de obicei, când mănânc pește, îl asociez mereu cu un vin alb demisec sau sec, de această dată am ales un Sauvignon Blanc.

            Comanda mea a sosit repede – peștele mirosea excelent, iar garnitura arăta foarte bine! Deși renunțasem la mămăligă, în locul acesteia mi s-au adus niște felii de pâine ușor prăjită! Peștele arăta minunat – la exterior o crustă ușor crocantă, în interior carnea fragedă, exact cât trebuie să fie pătrunsă de foc! L-am stropit cu puțină lămâie și i-am adăugat puțin mujdei – o minunăție, efectiv! Orezul sălbatic cu textura lui un pic al dente a completat perfect textura fragedă a peștelui, iar vinul rece a făcut ca fiecare înghițitură să alunece mai lin! Uneori, ce e mai simplu, este atât de gustos și îți satisface apetitul pe deplin! Atât de mult mi-a plăcut, încât am mâncat aproape tot din farfurie, ceea ce se întâmplă rar și culmea – am cam uitat să mă mai uit la meci!

            La desert, cred că m-am întors în timp, în copilărie – din meniu, mi-a atras atenția profiterolul cu înghețată de casă, pe care l-am și comandat! Într-adevăr, a fost ceea ce mă așteptam să fie – o combinație de înghețată de casă, aromată și parfumată – cea cu fructe de pădure avea un gust dulce-acrișor răcoritor și bun, iar cea de vanilie avea stafide înmuiate în rom, în timp ce micuțele gogoșele conțineau binecunoscuta cremă de vanilie, plus decorul din frișcă, așezate toate în atât de recognoscibila cupă din metal, pentru servirea înghețatei.

            Seara petrecută la Blue Acqua a fost extrem de plăcută – atmosfera destinsă și mâncarea foarte gustoasă au confirmat pe deplin ipoteza de lucru. Blue Acqua este un restaurant de neratat și își merită locul în clasament!

                                                                                                           Sous-chef Liviu Somn

P.S. Dimineață, am aflat că într-adevăr Rusia a câștigat meciul contra Egiptului! Previziune confirmată; dar ce contează un meci de fotbal, atunci când te simți bine?