Kell’s Craft Beer vă povestește despre… Istoria berii (III)

Germania, patria berii
Cea mai mare realizare a romanilor în ceea ce privește berea a fost predarea rețetei în nordul Europei, popoarelor germanice. Germanii au creat un meșteșug din berărit, transformând berea în băutura lor națională. Urmând aceeași pași ca și anticii summerieni, germanii au reușit totuși să obțină beri diferite în funcție de lemnul butoaielor în care era pus mustul la fermentat.
În Bavaria, lângă orașul Culmbach, au fost găsite ulcioare de lut care se presupune că erau folosite cu 3000 de ani înaintea erei noastre. Apoi, tehnologia de fabricare a berii s-a răspândit treptat în Anglia și Scandinavia, iar, după aceea, în toată lumea, datorită expansiunii culturii europene. Grație acestui fapt, se considera că patria berii este Germania.

Berea Evului Mediu

În Evul Mediu, berea era cea mai întâlnită băutură. Călugării catolici din nordul Europei și-au dat seama că datorită ingredientelor sale naturale, berea poate să fie considerată un aliment desăvârșit pentru perioada postului. Fiecare mânăstire s-a specializat în producerea unei beri cu o anumită aromă. Și pentru că de cele mai multe ori rețetele s-au transmis din generație în generație, berile călugărești au rămas unele dintre cele mai apreciate de-a lungul timpului.
Comerțul cu bere a explodat în secolul al XI-lea.Tot în această perioadă au prins formă și primele asociații ale comercianților, care încercau astfel să facă față puterii feudale sau guvernamentale. Așa-numitele “bresle ale negustorilor” au devenit destul de influente în comerțul acelor vremuri, au depășit granițele orașelor, ajungând să formeze chiar frății. Una dintre cele mai importante era “Federația Hanseatic” și cuprindea opt dintre cele mai importante orașe ale Germaniei.