Recomandare de carte | „Dama de cupă”

După obsesia ocupării R. Moldova de către Transnistria din „Iar dimineața vor veni rușii”, Iulian Ciocan publică „Dama de cupă” (Polirom, 2018), un nou roman construit pe o obsesie – înghițirea Chișinăului de o groapă. O groapă-hău care apare deodată, mai întîi ca pedeapsă pentru Nistor Polobok, un funcționar corupt și plin de păcate de la primăria capitalei RM. Groapa păcatelor tranziției moldovenești mai întîi îi distruge castelul, apoi se lărgește tot mai tare, înghițind viloaiele vecinilor din cartierul de bogați de la Telecentru, apoi blocurile din apropiere, sediul radioului public, al televiziunii, înghite spitale, microbuze, tineri care se iubesc, adolescenți care se duc la școală, oameni care merg la serviciu (aici se vede mîna prozatorului de cursă scurtă, personajele secundare fiind foarte bine prinse).


Nistor Polobok vede în vis că groapa va înghiți tot orașul, cere ajutor la primărie (el însuşi fiind şeful secţiei Arhitectură), consultă specialiști, dar groapa crește tot timpul. Ajunge la o vrăjitoare care-i spune că poate opri groapa doar dacă va fi iertat de dama de cupă (pe care, după îndelungi căutări, tot în vis o vede).


Cine e aceasta și dacă o găsește sau nu, dacă e iertat, dacă piere sau nu Chișinăul, dacă groapa se oprește aici sau nu prea – vedeți dacă citiți romanul.