Interviu cu Marius Bugeac de la MOX

Măăăăăi, vine vremea MOX-ului, acel festival de muzică ce s-ar descrie mai bine ca o excursie la munte cu gașca. La Music Outdoor Experience reușești să te relaxezi, să trăiești aventura dormitului la cort (aventură pentru unii, că știm că alții-s super experimentați cu treaba asta), să asculți muzică mișto și să te-ncălzești la un foc de tabără înainte să te retragi din activitate când dimineața bate la ușă.

MOX crește în fiecare an și încearcă să aducă ceva nou pentru comunitatea de fani pe care și-a construit-o aparent fără prea mult efort. Doza de relaxare MOXică este, probabil, factorul determinant care adună oamenii cu fiecare ediție. Trei nopți la munte și cam 4 zile pline de activități creative și relaxante de zi ne așteaptă sus pe Valea Drăganului, dar ca să avem imaginea de ansamblu am stat stat puțin la povești cu Marius Bugeac, unul dintre persoanele cheie ale evenimentului. Deci, care-i faza cu MOX-ul și ce ne așteaptă anul ăsta? Aflăm chiar de la Marius.  1. Cum ai descrie MOX-ul pentru neinițiați?

 

Music Outdoor Experience este exact cum spune numele, o experiență. E o excursie cu cortul la munte, o drumeție alături de prieteni și oameni minunați, o ocazie de a te retrage din rutina cotidiană și de a te bucura de 3 nopți și aproape 4 zile de aer curat, liniște, cer înstelat, foc de tabără noaptea, povești, amintiri și experiențe ale celor pe care îi vei cunoaște acolo, muzică în pădure, activități pe timp de zi și noapte, bronz de munte, briză răcoroasă de vară. La #MOX mergi să te relaxezi. Nu trebuie să fii neapărat o persoană care merge constant în excursii cu cortul la munte ca să te simți bine aici, dar trebuie să știi că seara e mai răcoare decât în oraș, că bate vântul, că la munte nu există teren drept, e mereu mai mult sau mai puțin în pantă, deci trebuie să te plimbi un pic până vei găsi locul perfect pentru tine ca să îți montezi cortul, și cel mai important să ai la tine lanternă, bocanci sau cizme, ciupică sau bască, cremă de soare. Dacă ești sensibil la insecte, nu strică să ai cu tine și un spray împotriva lor. De asemenea o borsetă e mereu bine venită în care să îți pui bine token-urile pentru bar și mâncare.

 

  1. Am fost la MOX pentru prima dată anul trecut, când am fost și prima data cu cortul. De fapt, asa e misiunea voastră secretă, nu? Să aduceți puștii de la oraș și să le arătați ce mișto e-n natură.

Putem să zicem că una din ideile din spatele evenimentului #MOX este de a promova mersul cu cortul la munte. E frumos, e simplu, e relaxant. Da, nu dormi la fel de comod ca și în patul de acasă, dar te trezești odihnit. Aerul de munte face minuni pentru spiritul liber și tânăr al fiecăruia.

 

  1. Am auzit că anul acesta duceți MOX-ul în altă poiană. De ce ați luat decizia aceasta și cu cât v-ați îngreunat acum munca?

Odată la câțiva ani mutăm locația evenimentului pentru că dorim să oferim altă experiență participanților, dorim să le trezim alte trăiri și să le arătăm altceva, alt colț al naturii. Ne place să ne plimbăm cu MOX-ul și să descoperin zone noi. Planul era să ne mutăm în 2019, dar în urma furtunii din 17 septembrie 2017 care a avut loc în toată țara, am decis să căutăm de acuma o locație mai ferită și am găsit o poiană la Coada Lacului sus la Valea Drăganului ce ne-a uns pe suflet de fericire. Parcarea a rămas aceeași, accesul la eveniment se face tot de lângă Pensiunea Art 1000, dar cu microbuze care vor duce participanții 7 km până la locație, deoarece drumul este îngust pe multe porțiuni și nu dorim să aibă loc accidente, jumătate din el este neasfaltat și plini de gropi, drum de munte. Un transport cu microbuzul va fi 2 lei/persoană, preț cât să acoperim costurile, dar considerăm că e mai ieftin decât o baie de ulei spartă.

Este greu să muți un eveniment într-un loc nou unde nu a avut niciodată loc așa ceva. Faptul că am schimbat locul înseamnă că a trebuit să luăm totul de la zero; doar curățenia din pădure ne-a luat 11 zile. E o adevărată provocare, dar suntem o comunitate de prieteni care organizăm acest eveniment, o facem cu drag, cu mult stres deoarece trebuie să fim atenți la multe aspecte și sunt multe de făcut, dar cu drag. Încercăm să ne distrăm în timp ce construim MOX-ul și, în mare, asta facem. Noi suntem singurii care chiar vedem și știm în totalitate cum s-a transformat spațiul, vedem cum crește întreg proiectul #MOX și ne oferă o satisfacție deplină. Acum că mă gândesc, poate ar trebui la anul să facem un CALL pentru participanții care doresc să ia și ei parte la această experiență pentru că deși e obositor, noaptea la focul de tabără uiți complet că ai venit să muncești, iar a doua zi ești fresh și pregătit pentru o nouă zi.

 

  1. Mi-e ciudat să pun MOX-ul în aceeași categorie cu alte festivaluri, pentru că se diferențiază clar. Crește și interesul pentru el, anual vin mai mulți oameni. În cazul ăsta, cum păstrezi acea „intimitate" deja clasică pentru MOX?

Da, este greu să cataloghezi MOX-ul în aceeași categorie cu multe festivaluri, în primul rând pentru că noi nu îl descriem ca un festival. Music Outdoor Experience este o excursie. Da, e vorba și de muzică la MOX, dar muzica e 1/3 din eveniment. Restul de 2/3 sunt experiența, activitățile, locul, atmosfera, participanții. Crește anual interesul, dar promovarea noastră este axată pentru a ajunge la acei oameni care chiar apreciază o excursie cu cortul la munte, muzică noaptea la focul de tabără, o pâine cu slănină picurată, care nu se simt deranjați că seara le e un pic răcoare, care se bucură de o astfel de escapadă. Atmosfera este în continuare intimă și va rămâne așa pentru că avem un număr limită de 3.000 de bilete. Încă nu am ajuns acolo, dar când se va atinge, acela va fi numărul final. Este extraordinar să te simți ca între prieteni înconjurat de +2000 de persoane și dorim să rămână așa.

 

  1. MOX a reușit o altă chestie mișto - și-a creat propria comunitate și am avut impresia că mulți nu vin neapărat pentru muzică ci pentru întreaga experiență. Ca organizator, cum ajungi să faci un astfel de event? Pentru că nu se pot lăuda mulți cu asta.

Cred că motivul pentru care am reușit să ajungem aici este pentru că evenimentul a început mic, chiar de la o zi de naștere. Asta a fost prima ediție neoficială a MOX-ului, o zi de naștere. În 2012 a avut loc prima ediție oficială, iar participanții au fost prieteni de-ai noștri și prieteni de-ai prietenilor noștri. Nu exista bilet, nu exista bar, mâncare, nimic de genu, lumea își aducea de acasă, line-up-ul era alcătuit din 4 colegi care puneau muzică, deci din start lumea a venit pentru idee, pentru concept; mergem la munte cu gașca. Evenimentul, ideile, activitățile, atelierele, toate acestea au apărut și s-au dezvoltat pe parcurs odată cu creșterea numărului participanților care s-a datorat cel mai mult promovării de la gură la gură.

 

  1. Mai sunt niște voci care se plâng de lipsa semnalului la telefon, deși sunt alții care văd chestia asta ca pe un atu. Tu unde te poziționezi?

Având rolul pe care îl am în MOX nu îmi permit luxul de a nu avea acces mai ales la internet, însă dacă aș fi participant, m-aș bucura și aș profita de zilele acestea de pauză la maxim. Am primit feedback chiar și de la cunoștințe din presă care mi-au spus cât de bine a fost fără semnal la telefon, că s-au putut deconecta în totalitate de tot ce e acasă. Pentru unii scurta noastră excursie la munte e chiar un concediu în care nici măcar nu trebuie neapărat să își ia liber de la lucru. Oamenii chiar se bucură de lipsa de semnal, și partea cea mai faină e că socializează între ei peste tot unde te uiți. În noul loc unii vor avea semnal, alții nu, în funcție de furnizorul de telefonie mobilă, dar și dacă ai semnal, o pauză măcar de o oră de la telefon face minuni.

 

  1. O componentă faină la MOX ține și de activitățile de zi foarte mișto pe care le oferiți. Anul ăsta cu ce ne ocupăm ziua înainte de performance-uri?

Atelierele și activitățile au devenit una din componentele principale la Music Outdoor Experience și încercăm anual să adăugăm câteva experiențe noi și pe partea aceasta. Ediția aceasta participanții își vor putea petrece timpul la Atelierele de Graffiti, Pictură (V-Light, Mandala Tales), Atelierul de confecționa măști tradiționale (Zestrea), Atelierul de tatuaje cu hena, împletit codițe, pictat traiste, jocurile copilăriei (Impact & Iia Urbană), va exista un Big Swing între brazi (pentru cei dornici de adrenalină), Atelierul de parkour (Primitive), sesiune de Yoga dimineața, își vor putea confecționa propriile portofele din piele în pădure (Bruiaj.Arts), activitățile pregătite de Beard Brothers, noaptea se vor putea bucura de cinematograful în aer liber (Cinemobilul) și de spectacole de Jonglerii cu foc (cercetașii). De asemenea vor fi 3 zone pentru focul de tabără, o zonă mică, una mijlocie și una mare. Ne mai gândim să pregătim și alte activități, dar să vedem cum ține vremea cu noi.

 

  1. În ceea ce privește muzica, ce fel de profil crezi că are MOX?

Inițial profilul a fost unul de drum and bass și dubstep. În prezent profilul este unul variat, de la hip-hop, soul, funky, jazzy, la house, french house, oriental house, vocal house, disco, nu-disco, la drum and bass și liquid drum and bass, muzică electronică, artiști live, dub, reggae și altele. Odată cu evenimentul a crescut și s-a diversificat foarte bine și line-up-ul.

 

  1. Ne poți dezvălui câteva surprize de anul acesta?

Cred că prima surpriză va fi locul. Microbuzele vor lăsa participanții într-o „stație" de unde vor avea de parcurs prin pădure aproximativ 350-450 metri pe jos. Starea pe care o simți când vezi cum se deschide poiana din pădure este motivul pentru care am mutat MOX-ul acolo. Big Swing-ul va fi o surpriză pentru că e mai mare și mai mișto gândit decât anul trecut, amplasarea mainstage-ului este din nou una complet nouă pentru #MOX și poate pentru orice eveniment de genul. Mai multe la fața locului.