Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/07/2018
Arhiva Zile si Nopti

Salut Bucureşti | Gărâna, cota 22

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Salut Bucureşti | Gărâna, cota 22 Share Salut Bucureşti | Gărâna, cota 22


 

Este cea mai frumoasă întâmplare din România, astfel că îmi permit să fiu tranșant – mergeți neapărat la Gărâna! Combinația letală de peisaj, oameni, muzică și atmosferă de acolo este atât de specială încât numai cine a mers cel puțin o dată știe ce pierde.

Cu siguranță, cei care au apucat să guste această combinație nu-și doresc să fie nicăieri altundeva în al doilea weekend din iulie, an de an. Publicul a crescut odată cu festivalul, iar renumele acestuia a depășit de mult granițele fizice ale țării, astfel că Gărâna a devenit o adevărată marcă-ambasador pentru lucrurile speciale și bine făcute pe la noi. Aproape fără să ne dăm seama, Gărâna Jazz Festival a ajuns la a 22-a ediție, ce va avea loc între 12 și 15 iulie. Sunete, voci și instrumente din Coreea, Suedia, Cuba, Italia, SUA, Franța, Israel, Germania și Norvegia fac parte din line-up-ul ediției cu numărul 22.

 

Lineup-ul internațional

Rymden TRIO

Un nou super-grup și-a făcut apariția pe scena mondială de jazz. Trei stele ale jazzului scandinav – pianistul norvegian Bugge Wesseltoft și suedezii Dan Berglund la contrabas și Magnus Öström la baterie – au pus de curând bazele unui trio de excepție. Gărâna Jazz Festival are bucuria de a găzdui unul dintre primele concerte ale trioului Rymden.

Roberto Fonseca

Unul dintre cei mai populari muzicieni ai Cubei și cel mai efervescent pianist al generației sale revine în România cu o prezență specială la Gărâna. Roberto Fonseca aduce pe scenă cel mai nou album, ABUC, care explorează originile jazz-ului din Cuba, „Tierra Santa”. Pentru că muzica lui Fonseca trebuie trăită cu aceeași pasiune cu care este cântată, seara de sâmbătă e dedicată contrastelor – american jazz, world music, bolero și son cubano într-un singur concert mult așteptat.

Stanley Clarke 

Legendarul basist Stanley Clarke se alătură lineup-ului împreună cu Beka Gochiashvili la pian și clape, Cameron Graves la clape, Shariq Tucker la tobe și Mader Saler la tabla. Câștigător a patru premii Grammy, compozitor, performer și producător, Clarke și-a format personalitatea inconfundabilă cântând alături de muzicieni ca Keith Richards, Paul McCartney și Miles Davis. E considerat artistul care a dat naștere stilului jazz fusion și cel care a eliberat chitara bas de rigurozitățile ritmice, dovedind că poate fi un instrument dinamic și exploziv, cu nimic mai prejos chitarei electrice. La asta se adaugă imaginația sa fără limite și curajul cu care a explorat de-a lungul timpului stilul rock, jazz, funk, R&B, pop și proto hip-hop. O prezență specială care va încheia ultima seară de festival la Gărâna.

Youn Sun Nah with Ulf Wakenius

Solista sud-coreeană Youn Sun Nah, unică prin simplitate și improvizație, va fi prezentă pe scenă alături de chitaristul suedez Ulf Wakenius, fost membru în Oscar Peterson Quartet. Youn Sun Nah, voce cunoscută la festivalurile din toată lumea, își va promova în premieră albumul lansat în 2017, She Moves On.

Kekko Fornarelli 

Apreciat pianist italian al ultimului deceniu, Kekko Fornarelli va fi prezent pe scena Gărâna Jazz Festival alături de membrii trioului cu care în martie anul acesta a lansat un nou album – Abaton. Un artist cu un stil unic, inconfundabil, Kekko Fornarelli a câștigat în ultimii ani criticii de jazz și publicul din întreaga lume. Noua creație ce îi poartă semnătura deține o amprentă incredibil de personală. Compozițiile sunt captivante, cu rădăcini clasice, cu influențe variind de la rock, pop la trip-hop, în același timp în strânsă legatură cu libertatea expresivă tipică jazzului.

Sebastian Studnitzky Quartet (Germania)

Multiplu premiat al ECHO Jazz, trompetistul și pianistul german Sebastian Studnitzky va prezenta publicului din Poiana Lupului proiectul său KY-organic, rezultatul căutărilor lui artistice din ultimii ani și titlul ultimului său album, lansat în 2017. Sub titulatura KY muzicianul a dezvoltat de-a lungul a 6 ani un proiect valoros ce conține straturi și sonorități diverse, precum și experimentări melodice. Studnitzky combină virtuozitatea la pian cu sunetul aparte al trompetei, iar compozițiile sale au o claritate și o tonalitate învăluitoare, fiind, în același timp, sofisticate. Improvizații inspirate, armonii indie pop, ritm și romantism, toate definesc un stil distinct cu priză la publicul avizat de jazz. Sebastian Studnitzky – trompetă/pian, Laurenz Karsten – chitară, Paul Kleber – bas, Tim Sarhan – tobe, Wanja Hüffel – sunet.

NORDUB

NORDUB, un proiect muzical cu totul neconvențional îi pune pe Sly & Robbie, super-eroii genului reggae, alături de nordicii Nils Petter Molvær(trompetă), Eivind Aarset (chitară electrică) și Vladislav Delay (muzică electronică). Cei cinci muzicieni reușesc să depășească granițele genurilor care i-au consacrat pe fiecare, creând împreună sonorități unice, mixând o paletă largă de genuri muzicale, de la reggae și muzică electronică, la dub, nu jazz și world music.

Avishai Cohen 

Extravagant, liric, rebel și meditativ, versatilul trompetist israelian Avishai Cohen este de ani buni o figură remarcabilă pe scena de jazz mondială. Este considerat unul dintre cei mai buni trompetiști ai momentului. La Gărâna Jazz Festival va prezenta un proiect parcă anume creat pentru publicul festivalului: o combinație armonioasă și incitantă de jazz, rock&roll, groove și muzică psihedelică. Big Vicious este un proiect început de Avishai Cohen în urmă cu câțiva ani în New York, conceput ca un ansamblu non-standard, cu doi bateriști și doi chitariști alături de solist, lăsând muzicienilor o mare libertate de exprimare și interacțiune. Muzicienii care îl vor însoți pe Avishai Cohen sunt chitariștii Yonatan Albalak și Uzi Ramirez și bateriștii Ziv Ravitz si Aviv Cohen.

Pink Freud 

Pink Freud (Polonia) are în spate 20 de ani de activitate, fiind considerată una dintre cele mai originale voci în jazzul contemporan. Muzica lor, caracterizată în principal de mixul dintre jazz, punk și rock, a cucerit mai ales publicul tânăr. Liderul formației, Wojtek Mazolewski, binecunoscut publicului gărânez după show-ul susținut cu propriul quartet în 2016, a contribuit la schimbarea unei generații în țara natală, readucând jazzul în atenția publicului polonez. Alături de Wojtek Mazolewski la chitară bas vor cânta Adam Milwiw-Baron la trompetă, Rafal Klimczuk la baterie și Karol Gola la saxofon bariton.

Courtois, Erdmann, Fincker – Bandes Originales

Courtois, Erdmann, Fincker – Bandes Originales (Franța, Germania) 

Vincent Courtois – violoncel, Daniel Erdmann – saxofon, Robin Fincker – saxofon

Brothers – Adam Baldych & Helge Lien Trio W. Tore Brunborg

Brothers – Adam Baldych & Helge Lien Trio w. Tore Brunborg (Polonia / Norvegia)

Violonistul polonez Adam Baldych vine la Gărâna alături de grupul norvegian Helge Lien Trio și saxofonistul Tore Brunborg, cu noul album Brothers, menit să celebreze amintirea fratelui său.

Ekalavya

Proiectul 100% indian Ekalavya va reprezenta un eveniment inedit pe scena mare a festivalului. Violonistul indian Abhijith PS Nair împreună cu noua stea a Indiei, tânăra basistă Mohini Dey, vor aduce pe scenă culorile Indiei și poveștile sale. Vor mixa funk jazz, world music și muzică clasică carnatică, din sudul Indiei, într-un show electrizant, infuzat cu armonii orientale. Cei doi reprezentanți de seamă ai noului val indian în muzica de jazz vor fi însoțiți de muzicienii Sandeep Mohan, Joe Johnson și Arun Roop.

Be there!

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută