Top 3 cărți recomandate de Adela Dinu

F.M.DOSTOIEVSKI

"CRIMĂ ȘI PEDEAPSĂ"

LITERA, 2017

Dacă n-ai citit Dostoievski, n-ai citit nimic. "Crimă și pedeapsă" e romanul tulburător și tragic al unui tânăr sedus de o idee periculoasă: cea a supraomului. Inspirat de (anti)modelul napolenian, Raskolnikov se crede îndreptățit să ucidă. Gânditorul transformat în criminal nu poate șterge urmele sângelui din propria conștiință. Crima își cere tributul. Omul lui Dostoievski e un zeu coborât în infern.

 

SIGMUND FREUD

"DESPRE VIS"

TREI, 2011

În "Despre vis" (1901), părintele psihanalizei contrage și accesibilizează conținuturile "Interpretării viselor", astfel încât publicul nespecializat să nu fie intimidat de cele 800 de pagini ale ediției inițiale. Odată cu Freud, visul nu mai este considerat o emanație a unor forțe mitologice ostile individului, ci un produs psihologic care poate fi interpretat în funcție de anumiți algoritmi.

 

RUXANDRA CESEREANU

"PANOPTICUM. ESEU DESPRE TORTURĂ ÎN SECOLUL XX"

POLIROM, 2014

Eseul de mentalitate al Ruxandrei Cesereanu abordează o latură irepresibilă și intens tabuizată a naturii umane: cruzimea. Pe tot parcursul zbuciumatului secol XX, diverse instituții ale ororii s-au întrecut în rafinarea mecanismelor de tortură. Concluziile acestui demers: imaginarul agresivității este unul nebănuit de vast, iar explorarea sa nu e lipsită de consecințe. Una dintre ele este, așa cum mărturisește autoarea, pierderea inocenței.