Chef de Sibiu: Simona Drugu, manager Kulinarium

Simona Drugu lucrează la restaurantul Kulinarium de patru ani, încă de la deschidere, și spune că a pus foarte mult suflet în munca ei încă de la deschidere, ceea ce-i dă mare bucurie în fiecare zi când vine la serviciu. Și asta se reflectă inclusiv în reacțiile clienților, recent restaurantul Kulinarium fiind inclus în celebrul ghid gastronomic Gault & Millau a unul dintre cele mai bune din țară.

 

Cred că există o constanță a serviciilor pe care le oferim, o continuă atenție la detalii și la gradul de mulțumire al clienților noștri, tocmai de aceea Kulinarium merge bine în continuare.

 

Care este specificul vostru?

Meniul nostru este ușor tradițional cu influențe internaționale pentru că servim și pizza făcută pe vatră, dar și paste. Cred că avem deja o clientelă formată în Sibiu, în acești patru ani de zile, dar în proporție de 70% cei care ne trec pragul sunt turiști. Recent vin chiar cu ghidul gastronomic în mână și spun că au citit despre noi, iar acum vor să încerce. Nu putem decât să ne bucurăm.

 

Ce diferențe ați observat între turiștii care vin la masă și sibieni?

Turiștii în primul rând caută să mănânce ceva tradițional românesc, ceea ce sibienii nu prea vor, ei caută cu totul altceva, viceversa. Și da, turiștii în general sunt mai pretențioși, vin cu așteptări mari și vor să primească o experiență, nu doar o masă. Experiența aceasta vine odată cu service-ul, cu mâncarea, cu așezarea mesei, decorarea farfuriei... este o sumă. Noi asta încercăm să le oferim.

 

Ce așteptări aveți la Kulinarium de la anul 2019 și Regiunea Gastronomică Europeană?

Cu siguranță avem așteptări mari. În primul rând credem că producătorii locali o să aibă multe de câștigat în 2019 și mai cred că majoritatea restaurantelor din Sibiu o să încerce să-și facă aprovizionarea de la producătorii locali.

 

Cum procedați la Kulinarium acum, din acest punct de vedere?

Reușim în mare parte să ne aprovizionăm de pe plan local, nu aș putea să dau un procentaj acum, dar pe cât posibil, brânzeturile, verdețurile, anumite sortimente de carne, încercăm să le aducem de la producătorii din zona Sibiului. Tot ce se poate. Există și probleme din punct de vedere fiscal, nu mulți pot să factureze ceea ce încearcă să vândă. Dar ne dăm silința cu toții.

 

Ne poți recomanda un preparat de sezon, realizat cu ingrediente locale? Care este BMW-ul mâncărurilor la Kulinarium din acest punct de vedere?

Când vine vorba de o recomandare întotdeauna mă duce gândul la un desert. Nu este neapărat un preparat de sezon, dar este un preparat de mare succes, pe care îl avem în meniu de când am deschis. Este vorba despre papanașii fierți, cu brânză de vaci, smântână de casă și dulceață de afine. Toate ingredientele sunt locale și rezultatul final este delicios.