Jurnal gurmand: ”Ratatouille” de Corina Gruber

Studiourile de animație Pixar au produs în 2007 un lungmetraj intitulat Ratatouille, un desen animat despre pasiunea pentru gătit. Personajul principal e un șobolan, care, până la urmă, ajunge să fie bucătar în propriul său restaurant, în ciuda evidentelor dificultăți. Imaginea finală a filmului surprinde o terasă mică, plină de mese și clienți, un spațiu idilic al gurmandului. Titlul filmului se referă la un preparat tradițional provensal, un fel simplu de mâncare, foarte asemănător caponatei siciliene sau ghiveciului românesc.

În Moustiers Sainte-Marie, în Provence, am mâncat într-un restaurant care avea acea terasă din Ratatouille. Moustiers e un sat mic, cu aproximativ 700 de locuitori, pierdut printre dealurile acoperite de lavandă ale regiunii Provence. E un spațiu idilic, parcă rupt din timp, în care lucrurile se desfășoară în aceeași mod slow motion dintotdeauna. Satul e celebru pentru ceramica pe care o produce, dar și pentru câmpurile de lavandă din apropiere. Terasa restaurantului unde am mâncat se întinde deasupra unei cascade micuțe și e mărginită de flori din toate părțile, în special de tufe de leandru roz. Restaurantul servește cam patru feluri de mâncare în fiecare zi, printre care și ratatouille, folosind doar produse locale, de sezon. Meniul e doar în franceză. E o dimensiune a gastronomiei complet diferită de restaurantele mari, destinate turiștilor sau de cele cu pretenții, situate în orașe cosmopolite. E dimensiunea reală a gastronomiei.

În sine, ratatouille nu e un fel de mâncare spectaculos. E o combinație de vinete, zucchini, dovlecei, roșii, ardei grași și verdețuri specifice zonei Provence, cu un iz ușor de vară. Legumele sunt asezonate cu verdețurile specifice (busuioc, rozmarin, dafin) și cu ulei de măsline, sare și piper. Există două moduri de a prepara ratatoiulle. Metoda tradițională presupune fierberea tuturor legumelor, în intervale diferite de timp. Metoda modernă presupune coacerea la cuptor și felierea lor, nu tocarea măruntă. Cu toate că e un fel de mâncare simplu, atunci când e servit într-un astfel de loc, ratatouille e chintesența gurmandă, pentru că îți arată cum simplitatea poate deveni complexă atunci când se investește pasiune în ea. Exact cum e și în filmul animat Ratatouille.