Interviu cu Paul Ciuci în Gossip Café

Trupa Compact - interviu cu Paul Ciuci în Gossip Café
 
Trupa Compact a luat ființă în 1977, la Cluj, însă a intrat în atenția publicului abia în 1981, an în care și-a găsit identitatea muzicală datorită cooptării lui Paul Ciuci – solist, chitarist și compozitor. A fost un început de drum, compozițiile lui Paul Ciuci s-au făcut remarcate rapid datorită stilului și timbrului aparte, iar în scurt timp, Compact a devenit una dintre cele mai cunoscute și iubite formații rock din România.Compact e una din puținele trupe care a participat, înainte de 1989, la turnee în străinătate. Primul a avut loc în 1985, la Dresda, în fosta RDG, unde se desfășura cel mai important festival rock destinat țărilor din blocul comunist.
Următoarea ieșire a fost în 1986, când Compact a cântat în URSS și în Bulgaria.
După 1990,Compact a cântat în deschiderea unora dintre cele mai renumite trupe ale rock-ului mondial printre care și Nazareth.
 
Trupa Compact a susținut joi, 7 iunie, în Gossip Café, un spectacol la fel de vibrant ca cele mai îndrăgite melodii ale formației. Înainte de show, am reușit să stau puțin de vorbă cu Paul Ciuci, motorul din spatele acestei echipe de succes.

Prima întrebare pentru publicul general: Ce vă caracterizează ca și trupă?
Am început cu sinceritate, cu prietenie și am terminat cu profesionalism.
 
Ce v-a inspirat în alegerea numelui?
Numele vine din 1977 și, din câte știu eu, Luca Marius a dat numele acestei trupe.În plus, denumirea unei formații nu înseamnă nimic fără cântece, fără repertoriu. Puteam, de exemplu, să ne numim "Eagles", dar dacă n-am compus "Hotel California" e degeaba. Repertoriul face numele unei formații.
 
Ce vă inspiră în compunerea pieselor?
Toate lucrurile ce se întâmplă în jurul nostru și toate experiențele de viață pe care le trăim.  
 
Vă ascultați des piesele?
Da, n-am încotro. În primul rând, după ce le compun trebuie să le reascult, să reorganizez, eventual, părțile care nu-mi plac.
 
Care sunt eroii din viață ta, modelele pe care le urmezi?
Oricine este loial și pune preț pe valoare și pe credință este un erou pentru mine.
 
Ce te scoate din minți?
Personajele care poartă numele de "brutus", cei care te pupă în dos și îți infing cuțitul tot acolo.
 
Ați fost la proteste?
La proteste am fost doar împotriva cruzimii animalelor și a închiderii lor în circ. Detest circul cu animale. Consider că animalele sunt tot o formă de viață care trebuie respectată.
 
Care este cea mai mare realizare a voastră că și trupă?
Toate albumele noastre și faptul că numărăm 40 de ani și lumea încă vine să ne vadă la concerte.
 
Faceți sport în timpul liber?
Fac. Îmi place mult de tot să merg cu bicicleta. În rest, sunt un tip destul de leneș.  

Citiți?
Evident. Eu cred că mi-am format cultura și educația prin citit. Îmi place, de asemenea, mirosul de carte, de pagini, de hârtie.
 
Ce proiecte aveți implementate pentru viitor?
Să terminăm albumul la care lucrăm și care e aproape 65% gata.Pe lângă asta, tocmai am lansat un nou cântec care se numește "Doare al naibii de tare" și care sper să va placă.
 
Pe final, ce mesaj transmiteți fanilor?
Să vină cu încredere la concertele noastre dacă le face plăcere, pentru că întotdeauna un show Compact va fi unul plin de sinceritate și de bucurie că suntem împreună cu voi.