Filme de ascultat - Deadpool 2 Soundtracks

de Alin Ludu Dumbravă

Deadpool 2 e un film meta/auto-conștient, la fel ca privirile și replicile lui Wade Wilson/ Ryan Reynolds către spectatori și toate referințele, la fel ca și soundtrackul. După modelul Guardians of the Galaxy (ambele volume, despre care am mai scris în acestă rubrică!) dar și Deadpool, primul film din 1986, cu piese vechi, cheesy, nostagice, ironic, iconoclast, amuzant și plin de referințe la alte filme (cel mai amuzant, Flashdance, din teaser-posterul cu ploaia de gloanțe deasupra lui Deadpool care stă pe un scaun la fel ca Irene Cara în filmul lui Adrian Lyne din 1983), muzicaluri (Yentl, Annie) și memento-uri de cultură pop (a-ha aici ia locul lui George Michael).

Compozitorul Junkie XL (Tom Holkengorg) a plecat când s-a schimbat regizorul (exit Tim Miller, enter David Leitch), acum compozitorul e Brian Tyler, care a lucrat cu Leitch la John Wick și la Atomic Blonde.

Discul oficial (scos la Columbia Records) are 12 piese, una singură din score-ul lui Bates, Mutant Convoy.  În primul rând Céline Dion cântă o piesă gen Bond, originală, Ashes (de văzut videoclipul, funny), care apare pe genericul de început, care parodiază (ce altceva?) seria James Bond!

Rapul, hiphopul și dubstepul sunt reprezenatate prin Welcome to the Party (feat. French Montana & Lil Pump) cu Diplo, Nobody Speak (feat. Run the Jewels) cu DJ Shadow) și Bangarang (feat. Sirah) cu Skrillex.

Urmează seria de hituri clasice nostalgice  - all eighties: In Your Eyes cu Peter Gabriel (din 1986, de pe So), Take on Me (dar o variantă soft de la MTV Unplugged – Summer Solstice, original din 1985) cu norvegienii de la a-ha, Cher cu If I Could Turn Back Time (1989, de pe Heart of Stone), australienii de la Air Supply cu All Out of Love (1980) și We Belong cu  Pat Benatar din 1984, de pe Tropico, compusă de David Eric Lowen și Dan Navarro.

Mai referențial cinematografice sunt piesa-titlu din filmul 9 To 5 (Dolly Parton, 1980), care a rulat pe vremuri și la noi la cinema și Tomorrow (Alicia Morton) din musicalul Annie -1999.

Iată și lista pieselor EXTRA care nu au intrat pe soundtrack, dar care își fac apariția în film, mai întâi din alte filme: Jerry Goldsmith din filmul Basic Instinct (1992) cu Crossed Leg (copios citat!), Papa, Can You Hear Me? cu Barbra Streisand din filmul ei muzical Yentl (1983, compusă de Michel Legrand), Jack Benny cu I'm An Old Cowhand (From The Rio Grande), compusă de Johnny Mercer,

Ecletism maxim: DMX cu X gon’ ive it To Ya, All Out of Love  – Ted Caplan, Escape (The Piña Colada Song) cu Rupert Holmes, referință directă la Guardians of the Glaxy –volumul unu, în care a mai apărut (și pe soundtrackul oficial!), Hit The Dancefloor cu Donnie Dragon, Jae Hoon Shin & Mobile Mansion, Shoe Boot – Nathaniel Rateliff  & The Night Sweats, Enya (!) cu Only Time. Cea mai amuzantă și energică piesă este imnul AC/DC, Thunderstruck, folosit la intrarea echipei X-Force, una dintre secvențele cele mai bune din Deadpool 2!

Articol preluat din Revista SUNETE