Chestionar de #Brașov cu Iulia Șchiopu

„Sunt Iulia Şchiopu şi cred că sunt pictor. Adică sunt foarte multe lucruri judecând după diplomele adunate una peste alta, cum ar fi inginer (specialitatea Aparatură Biomedicală  şi Echipamente Periferice), desenator tehnic, contabil etc. Dar după 40 de ani am decis să mă întorc la pictură. De fapt, nici  nu cred că am decis eu, m-a luat pictura pe sus şi m-am trezit cu podurile din urma mea ridicate. De şase-şapte ani fac expoziţii, iar între ele, pictez pentru ele.”


Ce îți place cel mai mult la Brașov?
La Braşov îmi place cel mai mult că este al meu. E ca a doua piele, am stat departe de el vreo trei ani şi nu era seară să nu mă plimb în gând pe străzile lui. E vechi, are parfum şi un fel de discreţie. Plus o calitate anume, un fel de buton de switch, porneşti pe o străduţă din inima de căramizi, ţigle, asfalt şi beton a oraşului, şi ajungi în două minute în pragul pădurii.


Recomandă-ne 3 locuri pe care turiștii să le viziteze.
Centrul istoric e un bun început. De la Biserica Neagră (veche, gotică, dar atât de vie, de prezentă prin concertele ei de orgă) se poate porni în sus, către cartierul Schei, cel mai vechi cartier al Braşovului. Treci pe lângă strada Sforii, cea mai îngustă din Sud-Estul Europei, prin Poarta Schei şi gata, începi aventura.


Unde bei cea mai bună cafea?
Cafeteca şi Nola. Bine, de un timp au fost detronate de cafeaua pe care o face fie-mea la espresorul de acasă, dar chiar şi aşa, cafeaua lor e memorabilă.


Unde mănânci cel mai bine și de ce?
Bistro de l’Arte şi Platinvm. La Bistro de l’Arte, în afară de faptul că îl iubesc (e locul unde expun cel mai des), respect bucuria de a se face mâncare cu ingrediente locale şi într-un bun spirit al tradiţiei bine înţeleasă şi tradusă, adusă şi adaptată în vremurile noastre. Şi pentru locul în care este, plin de istorie vie.


La Platinvm, în afară de faptul că îl iubesc (am rude, prieteni şi tablouri acolo), regăsesc plăcerea de a mânca gustos dintr-un meniu mereu nou, fresh, light. Si asta pe una din terasele cele mai generoase, cu o vedere de 180 de grade.


La ce eveniment plănuiești să mergi anul acesta în Brașov?
La C’Art Fest, Cristian – Braşov. E acum în iulie, plouă cu artişti mari şi artă bună. Şi ca şi cum nu ar fi destul – teatru, concerte, lecturi, expoziţii, anul ăsta e invitat Pascal Bruckner. Pascal Bruckner.


Care este locul preferat outdoor din Brașov?
Nefiind o persoană foarte out-door, trişez şi ofer soluţia de avarie: După Ziduri, o alee care şerpuieşte prin spatele caselor de pe strada principală, plină de verdeaţă şi istorie. Ajungi într-o clipă dacă te găseşti în centru, chiar şi pe tocuri.


De ce e fain să locuiești în Brașov?
Pentru că are alură de oraş vechi, tihnit, pentru că e plin de turişti (iar oamenii în concedii au chipuri zâmbitoare, sunt fericiţi, relaxaţi, buni) şi pentru că plouă frumos.


Ce nu îți place la orașul nostru?
Că are multă iarnă.


Care e cel mai recent loc frumos descoperit în oraș și ce vizitezi cel mai des?
Aleea de sub Tâmpa. Are bastioane, terase, locuri de joacă, bănci, pădure şi câteva locuri de unde poţi îmbrăţişa Braşovul vechi într-o privire.


Care e ultima carte citită pe care ne-o recomanzi?
„Memoriile lui Hadrian”, de Marguerite Yourcenar. Citind-o, am avut sentimentul că asist sau chiar devin parte dintr-o poveste desăvârşită a naturii umane, a iubirii, a morţii, a adevărurilor din noi. Când îmi place o carte, cad eu în ea, nu ea în mine. Are şi o perspectivă istorică, frescă socială, Imperiul Roman, cutume, dar mi s-au părut neimportante în comparaţie cu marea (mea) întâlnire cu spiritul uman.


La ce lucrezi acum? Și ce expoziție să așteptăm curând?
Pregătesc o expoziţie pentru luna august care se va întâmpla la Craiova, cu ocazia Festivalului de păpuşi. Puppets Occupy Street Festival. E un festival unde oamenii se joacă, se bucură, vom găsi teatru, parade, happening-uri, marionete, ateliere de creaţie, păpuşi de toate felurile, culori, concerte şi cred că şi un pic de nebunie. N-ai cum gândi şi organiza un asemenea eveniment dacă nu eşti şi puţin nebun.