Văzut, plăcut, share-uit: Canionul Șapte Scări

Canionul Șapte Scări este una din destinațiile preferate de weekend a celor care vor să facă o drumeție în familie, fiind un traseu foarte ușor care nu necesită mare condiție fizică.

La ieșire din Brașov, cum de duci spre București, în dreptul localității Timisul de Jos, faceți stânga pe pod și mergeți aproape un kilometru spre Cabana Dambu Morii – punctul de plecare spre canion. E un banner uriaș verde, pe care scrie Tiroliana și Canionul 7 scări, imposibil de ratat.

Drumul este marcat cu galben și este încadrat la dificultate mică. Conform indicatorului, pană la canionul propriu-zis se fac în jur la 45 de minute. Drum forestier lejer de 2.5 km, perfect pentru a admira și auzi natura (fundal ciripit de păsări, susur de apa, foșnet de frunze, miros de buruieni și mângâiere de soare). Flora este deosebit de variată aici și sunt amestecuri de foioase și răsinoase, iar printre speciile predominante se găsește bradul și molidul, iar în partea de sus a canionului sunt câțiva arbori destul de înalți de ulm, care sunt destul de rari întâlniți în țara noastră.

Pe tot parcursul traseului există popasuri turistice amenajate, unde poți sta să servești mâncarea pe care ai luat-o de acasă. După aproximativ o jumătate de oră de mers, veți întâlni primul loc de popas, numit “Valea Șipoaia”. Mai sus, în amonte, veți întâlni “Cascada cu Apă Vie” și popasul cu același nume. Este un defileu săpat în călcare jurasice. Lungimea defileului este de peste 230 m, cu o distantă de nivel de 55-60 metri, transformate în cascade datorită volumului de apă al pârâului Șapte Scări care curge acolo.

Defileul este format din șapte trepte cu înălțimi între 2.5 și 15 metri, care îi dau numele și care se transformă în cascade atunci când volumul de apă al pârâului Șapte Scări crește. După ce parcurgeți canionul va trebui să vă întoarceți la intrarea în canion, urmând marcajul bulina roșie.

Ajunși de unde ați plecat, aveți posibilitatea să coborâți până la capătul drumului forestier cu tiroliana sau să mergeți pe jos. Astfel drumeția poate fi și o excursie plină de adrenalină.

Aici este cea mai mare tiroliană din România. Tiroliana are în total 2,1 km și 23 de trasee atât pentru adulți, cât și pentru copii. Tronsoanele au o înclinație între două și patru grade, cel mai scurt traseu are 47 de metri, iar cel mai lung 273 de metri și trece pe deasupra Văii Sipoaiei, peste Cascada cu Apă Vie și peste potecile din pădure, timp de 30 de minute.

Informații utile:
- Canionul are o lungime de 160 m cu o diferentă de nivel de 58 m, la o altitudine de 1.050 m.
- Accesul se face dinspre Timisul de Sus și Dâmbul Morii, de pe DN 1 (traseu banda galbenă).
- Taxa de intrare este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii.
- 23 de trasee de tiroliene atât pentru adulți, cât și pentru copii
- Biletele pentru complexul de tiroliene costă între 50 de lei pentru adulți și 20 de lei pentru copii.
- Program vizitare: între orele 9:00 și 19:00

Cea mai lungă tiroliană din țară, aflată la 7 Scări se extinde!