MIC-RO LABORATOR DE CREAȚIE TEATRALĂ la Teatrul Tinertului Piatra Neamț

Publicul tânăr este din nou în atenția Teatrului Tineretului prin oferta repertorială, dar și prin invitația de a fi parte din creațiile sale. Proiectul MIC-RO Laborator de creație teatrală vizează promovarea dramaturgiei românești și a spectacolului pe text contemporan în rândul publicului tânăr, fiind dedicat tinerilor dramaturgi, regizori, scenografi (sub 35 ani), asistați activ de 24 de liceeni din județul Neamț în toate etapele de lucru. Derularea proiectului a început pe 27 februarie 2018, data semnării contractului cu Administrația Fondului Cultural Național, și se va finaliza în noiembrie 2018. În această perioadă se vor produce trei spectacole, montate la Sala Studio „Corneliu-Dan Borcia“.

 Pe 12 martie s-a lansat Concursul de Dramaturgie „Corneliu-Dan Borcia“ adresat tinerilor autori (până în 35 de ani), vizând texte pentru grupele de vârstă: 7-10 ani; 11-14 ani, 15-18 ani. Textele primite au fost jurizate de un juriu condus de criticul de teatru Oltița Cîntec. Au fost alese pentru a fi montate, următoarele texte: Jurassic și School feat. CooL de George Cocoș, Super OK de Mircea Moroianu. A urmat lansarea unei invitații adresate tinerilor regizori (22-35 ani) și studenților masteranzi sau în an terminal (licență) la regie de teatru, să participe la acest proiect. Pe baza scrisorii de motivație și a Cv-ului, au fost aleși trei tineri regizori, care vor monta cele trei texte câștigătoare ale concursului de dramaturgie, după cum urmează: Ana Crăciun Lambru pentru montarea spectacolului Jurassic, Elena Morar pentru School feat. CooL, Ozana Nicolau pentru Super OK.

În cursul lunii mai au avut loc lecturi cu public ale celor trei texte, feedback-ul primit de la tinerii spectatori fiind benefic pentru echipele artistice ale spectacolelor.

Pe 3 iulie au început repetițiile la School feat. CooL. Cei trei actori din distribuție (Aida Avieriței, Dragoș Ionescu și Andrei Merchea Zapotoțki), regizoarea Elena Morar, scenograful Samuel Alfred Mihailovici se bucură de receptarea directă a liceenilor asistenți, eșantion reprezentativ pentru publicul căruia i se adresează spectacolul. Poveștile celor trei personaje surprinse la vârste diferite – copilărie, adolescență, începutul maturității – ne arată cât de importante sunt mediul și educația pentru viitorul unui om.

Premiera va avea loc pe 28 și 29 iulie, încheind stagiunea 2017-2018 la Teatrul Tineretului.