City Food: Lasagna vegetariană – spirale de zucchini şi dovlecei

 

La prima vedere pare o reţetă migăloasă, dar vă asigurăm, că nu este cazul. Această minunăţie vegatariană, care arată mai degrabă a buchet de flori, decât a mâncare scoasă din cuptor, este o alternativă delicioasă la lasagna tradiţională cu foi de paste şi carne tocată.

Ingrediente pentru 4 porţii

  • 2 zucchini mici, cu un diametru de ca. 5-7 cm
  • 2 dovlecei mici, la fel cu un diametru de 5-7 cm
  • 1 ceapă roşie
  • 1 ceapă galbenă, mică
  • 2 căţei de usturoi
  • 300 ml passata de roşii
  • 150 gr caş de vacă
  • 250 gr branză de burduf
  • 50 ml de smântână
  • cimbru – proaspăt sau uscat
  • oregano – proaspăt sau uscat
  • sare, piper, puţină nucşoară
  • ulei de măsline

Mod de preparare:

1. Preîncălzim cuptorul la 190°C. Pregătim sosul delicios de roşii, care va forma baza aromată. Tocăm ceapa galbenă şi căţeii de usturoi, prăjim totul in 2-3 linguri de ulei de măsline, apoi adăugăm passata de roşii. Sare, piper, puţin cimbru şi oregano – în doar câteva minute obţinem un sos bogat şi aromat!

2. Pentru a obţine acele spirale, avem nevoie de felii foarte subţiri de legume. Cu ajutorul unui decojitor de legume “desfacem” zucchiniul şi dovlecelul în fâşii subţiri. Dacă nu aveţi un peeler, sau curăţător de legume, puteţi apela la clasicul feliat cu cuţitul. Feliile trebuie să fie suficient de subţiri ca să le puteţi rula, fără să se rupă, şi destul de groase ca să ţină umplutura cu brânză.

3. Într-un bol amestecăm brânză de burduf, caşul de vacă şi smântâna, asezonăm cu un praf de sare, piper, nucşoară şi oregano uscat.

4. Ungem fiecare fâşie de dovlecel şi zucchini cu crema de burduf, caş şi smântână şi formăm rulourile, pe care mai apoi le aşezăm în vasul de cuptor uns cu puţin sos de roşii. Odată aşezate şi organizate în vas, adăugam restul de sos de roşii peste *bigudiurile* delicioase. Presărăm şi câteva bucăţele de burduf, caş şi rondele de ceapă roşie peste rulouri şi introducem tava la cuptorul preîncalzit, unde va sta timp de 45 minute.

Nu vă rămâne decât să savuraţi o lasagna vegetariană ‘altfel’!