Cabana Mălăiești | Cel mai vechi adăpost montan din Carpații românești

 


 


Dacă suntem îndrăgostiți de Bran și Sinaia, cred că putem merge puțin mai departe. Valea Mălăiești pare să fie ruptă din scena în care a avut loc bătălia uriașilor Stone Giants - filmul The Hobbit. Aflându-se într-un cadru alpin incredibil, aceasta s-a format în urma alunecării unui ghețar și coboară în patru trepte principale ce sunt despărțite între ele prin rupturi de pantă.


Cu o poziție extrem de privilegiată, la 1720 metri, pe versantul nordic al Bucegilor, străjuită de Vârful Bucșoiu și creasta zimțată a Padinei Crucii, Cabana Mălăiești este ultimul popas până la Vârfu Omu.
Fiind construită în urmă cu peste 130 de ani, aceasta este una dintre cele mai vechi din Carpații românești. Până la construcția de azi, realizată recent, cabana a avut o istorie plină de evenimente. Dacă adăpostul ridicat în anul 1882 a ars în 1897, următorul va fi distrus de o avalanșă - poate una din cele mai mari avalanșe din ultimii 50 de ani.


Redată în funcțiune din anul 2007, cabana poate oferi adăpost pentru 100 de iubitori ai muntelui. Aici există camere cu până la paisprezece paturi, iar bucătăria este deschisă până la ora 19.00. Dacă sunteți aici, trebuie să încercați prăjitura casei pentru că textura prajiturii cu ciocolată și mere nu reprezintă altceva decât o armonie de gusturi. Nu vă recomand vinul fiert, nu e atât de bun cum zice gura poporului. Ceaiul, în schimb, este foarte bun.
Drumul către Mălăiești este acoperit de păduri de molid și păduri alpine, unde stratul arborilor este compus dintr-un soi de amestec de molid brad, fag și paltin de munte ce acoperă 70% din pădure până la această altitudine. Pe parcursul traseului veți putea găsi și tufe de ienupăr ce pot atinge aprox. 15 metri.


Anual, aici are loc festivalul de folk Floare de colț.


Cum ajungem aici?
La cabana Mălăiești se ajunge pe poteci pornind din Râșnov, de lângă Uzina Electrică (alt. 715 m), până la Glăjerie (distanță 17 km), pe traseul cu bandă albastră (cca 4 ore). Este foarte frumos și accesibil. E traseul pe care eu și prietenii mei obișnuim să-l facem.
Din Predeal, spre cabana Diham (alt. 1320 m), pe poteca marcată cu triunghi roșu care se varsă în traseul care vine din Bușteni (aprox. 3 ore) peste Munticelul.
Dinspre Bușteni (alt. 883 m), pe poteca cu marcaj triunghi roșu până la Pichetul Roșu (alt. 1445m), Prepeleag, Valea Mălăieștilor- durată de aproximativ 6-7 ore. Drumul de la Pichetul Roșu este recomandat numai vara.


Pozele sunt făcute de Olteanu Bogdan și Cândea Alexandru


Anna Antal