In a Blue Sun

Dragilor, aproape că a trecut luna lui cuptor… Vremea e nehotărâtă, cam așa sunt și eu… unde să mănânc azi? Ce ar fi să mă duc la restaurantul Blue Sun, situat la parterul hotelului Galați Centrum, parte a unei cunoscute firme în domeniul hotelier și turistic din oraș?
    După-amiază, după ora 17.30... v-am zis că vremea e capricioasă, nu? Ei bine, din cauza acesteia, terasa era închisă, ca atare am mers înăuntru -  restaurantul e situat lângă recepție și beneficiază de locurile de parcare aferente hotelului, ambianța e plăcută, la fel și temperatura ambientală, datorită instalației de aer condiționat bine setate.
    Dacă până acum v-am tot povestit despre feluri de mâncare bazate fie pe pește, carne de berbecuț sau porc (indiscutabil, sunt un carnivor), azi aleg carnea de vită, în mod sigur.
    Meniul restaurantului e bogat și ceea ce am observat imediat este că la fiecare preparat culinar sunt indicate tipurile de vin (existente în meniu), care se potrivesc cel mai bine cu acesta. Apreciez acest fapt, este aproape ca un mini-ghid pentru cei care nu s-au hotărât sau nu (prea) știu ce să aleagă.
    Pepper steak, adică mușchi de vită cu o crustă de piper verde, caramelizată în unt, cu un sos demi-glace, însoțit de piure de cartofi, morcovi și broccoli sotați, la care se adăugă și o salată de varză roșie. Firește, am optat pentru un vin roșu demisec.
    Vizual, friptura arătă bine – 2 medalioane de mușchi de vită, relativ mici, piureul de cartofi în clasica formă rotundă, iar alături baby morcovii și buchețelele de broccoli sotate, iar într-un bol salata de varză roșie. Să nu uit – friptura era acoperită de un strat generos de sos demi-glace, printre care se observau și boabe de piper verde. Mmm…poate ar fi fost mai bine ca sosul să fie plasat într-o sosieră, încât să îmi dozez eu cantitatea pe care o voi așeza pe friptură – dar asta e doar opinia mea! Tot ce pot să vă spun este că sosul are o savoare plăcută (dacă o să căutați informații, veți afla că are un proces laborios de preparare), dar ținta principală e friptura. Aceasta are o textură fragedă; alături de sosul cu un parfum subtil de piper și de cognac, friptura este foarte gustoasă, fragedă, iar legumele sotate sunt moi la exterior și crocante în interior, în timp ce piureul de cartofi este relativ fin ca textură; salata de varză roșie, crocantă, se alătură acestui ansamblu armonios de gusturi și texturi – frăgezimea cărnii, savoarea sosului și legumele sotate. Vinul roșu demisec a fost completarea potrivită în acest context.
    Deserturile din meniu se înscriu în sfera celor frecvent uzitate în multe restaurante din Galați; din cele efectiv disponibile în acel moment, adică clătite cu diferite umpluturi, papanași, cred că și înghețată, și cheesecake, am ales cea din urmă prăjitură! Cheesecake-ul se prezintă clasic, sub forma unei felii extrase dintr-o formă circulară, peste care este dulceață de cireșe. Prăjitura este cremoasă, moale, răcoritoare, se simte gustul brânzei, care e potrivit de dulce, iar dulceața dulce-acrișoară este o contrapunere potrivită pentru brânză; gustând prăjitura, am avut senzația familiară a unui desert de casă îmbietor.
    La final, foamea mea era potolită, iar nota de plată  fost rezonabilă, ponderea cea mai mare i-a revenit, în mod evident, fripturii…
    Ei, dragilor, sper că v-am făcut curioși, încât să vă duceți și voi la Blue Sun și să gustați preparatele din meniu!

                                        Al vostru,
    Sous-chef Liviu Somn