Recenzie pe bune | Finikia

 

 

Bine, nu senzațional

Centrul Vechi se poate lăuda cu cea mai mare diversitate de restaurante și baruri pe metrul pătrat din București, și e normal să fie așa. Românești, italiene, grecești, turcești, fusion etc… Ba chiar și un Irish Pub (printre alte Irish Pub-uri) care are în meniu toate specialitățile tradiționale irlandeze, de la mici la nachos și de la burgeri la pizza. Aflați în căutarea unui nou loc despre care să scriem pentru cititorii Zile și Nopți, am intrat la restaurantul libanez Finikia. Deschis prin 2009, Finikia este un spațiu generos, cu săli largi, dar, cum se întâmplă de obicei în restaurantele cu specific oriental, decorat către semi-kitsch. În fine, am avut de multe ori suprprize culinare dintre cele mai plăcute în locuri care arătau rău spre deplorabil, de aceea am decis să așteptăm mâncarea înainte să judecăm.

Deși meniul era plin de oferte, am decis să ocolim cârnații, kaftalele și lahmeurile și să comandăm câteva dintre specialitățile fără carne. Pentru mine, cei mai buni indicatori într-un restaurant libanez sunt baba ghanuj și haloumi, adevărate teste absolute pentru a creiona bucătăria unui loc. Aici, deși decorat foarte atractiv, aperitivul baba ghanuj a fost destul de departe de cele mai bune mâncate de mine. Pe scurt, prea uscat. Cu Haloumi a fost invers – brânza foarte bună, dar prezentarea extrem de sărăcăcioasă. Cele câteva fire de salată și cele trei felii de catravete mi-au amintit mai degrabă de o cantina studențească decât de un restaurant cu pretenții din Centrul Vechi.